16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

15.05.2020 / 15:51 KORONAVIRUS - Koronavirus

ZDK: Broj zaraženih narastao na 243, tri od četiri novozaražena iz Tešnja

ZDK: Broj zaraženih narastao na 243, tri od četiri novozaražena iz Tešnja
Foto: Fena / Vijesti.ba
Broj zaraženih koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu narastao je na ukupno 243, a u posljednjih 24 sata otkrivena su četiri nova slučaja zaraze.

Jedan pozitivan test uzet je u Maglaju, u kojem je do sada potvrđena zaraza kod 141 osobe, a tri nova slučaja otkrivena su i u Tešnju, čime je broj zaraženih u toj općini od početka pandemije narastao na ukupno devet.

- Trenutno na području naše općine imamo pet aktivno pozitivnih osoba i svi su prvi ili drugi kontakt vezan za klastere iz općine Maglaj. Bez obzira na nove slučajeve zaraze, higijensko-epidemiološka situacija je povoljna i to je ni po čemu ne ugrožava - kaže načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

On napominje da je na području te općine testirano 409 osoba, od kojih je devet bilo pozitivno na Covid-19.

- Laboratorija u našoj Općoj bolnici potpuno je spremna da počne raditi PCR testove i na koronavirus, ali još čekamo rješenje Federalnog ministarstva zdravstva. Mišljenje komisije, koja je prošle sedmice bila na terenu, bilo je pozitivno. Krizni štab civilne zaštite ZDK donio je odluku da će nam internom preraspodjelom iz Kantonalne bolnice Zenica na posudbu biti dodijeljeno 3.000 testova pa čim dobijemo rješenje mogu početi i testiranja- ističe Huskić.

On najavljuje da će sutra ujutro, zajedničkim naporom Opće bolnice i Doma zdravlja te Općine Tešanj, poslati ambulantna kola i zdravstvene radnike da iz Austrije na daljnje liječenje u Tešanj prevezu jednog teško oboljelog 24-godišnjeg mladića, koji se prije proglašenja pandemije zatekao u toj zemlji. Mladić nije zaražen koronom.

Na liječenju na Odjeljenju za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica nalazi se 14, a u izolatoriju još 57 pacijenata pozitivnih na Covid-19 iz tog kantona, u kojem zaraza nije otkrivena u općinama Olovo i Usora. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 3.224 osobe.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo