13.05.2020 / 14:17 KORONAVIRUS - Krizni štab HNK

Pred nama je druga faza borbe sa pandemijom koronavirusa

Pred nama je druga faza borbe sa pandemijom koronavirusa
Foto: Vijesti.ba
Tokom posljednja 24 sata u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirano je 114 uzoraka na COVID 19, među kojim nijedan nije bio pozitivan. U COVID bolnici ove ustanove trenutno se liječe dva bolesnika, dok su sanitarni inspektori od jučer izdali 14 rješenja ...

... o samoizolaciji, bez prekršaja istih u posljednje vrijeme. Direktor Zavoda za javno zdravstvo u ovom kantonu Nermin Avdić vjeruje da će stvari po pitanju koronavirusa tokom ljetnih mjeseci izgledati bolje, te da će život biti u dobroj mjeri normalizovan. Za jesen i zimu to već nije mogao garantovati.

- U posljednje vrujeme fokus smo prebacili na ekonomske probleme. Vidite da su skoro svi privredi subjekti ponovo započeli s radom, te da se nastoji pokrenuti privreda u cijeloj zemlji. Zsahvaljujući svima nama danas smo u povoljnoj situaciji, kazao je.

U Mostaru i Konjicu od početka pandemije zabilježena su po tri smrtna slučaja, u Čitluku pet, dok u Jablanici, Neumu, Ravnom, Stocu i Neumu nije bilo preminulih. Ukupno je na području ovog kantona zabilježen 261 slučaj zaraze. Avdić je i danas upozorio građane da u narednim mjesecima budu savjesni, te da pridržavaju uputa koje se odnose na nošenje maski i rukavica, pranje ruku, te na socijalnu distancu. Pred nama je, kako kaže, druga faza borbe sa koronom.

- Mjere koje su dosad bile na snazi se ukidaju, te se svima na odgovornost prepuštaju dalja ponašanja. Nepridržavanje mjera koje se i dalje moraju poštovati mogu dovesti do malog skoka oboljelih, dodao je Avdić.

Početak rada autoškola najavljen je već za narednu sedmicu, ali u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama.

Maturanti će svi prilikom odbrane maturskih radova biti oslobođeni usmenog ispita, a ocjena pismenog ujedno će biti i konačna. Prijave za upis u osnovne škole su završene, dok će se srednjoškolci moći upisati tokom juna, ali u skladu sa pravilima koja budu na snazi. Vrtići će započeti rad kada se ispune preduslovi propisani od strane Zavoda za javno zdravstvo.

- Zbog pokretanja privrednih subjekata nastojat ćemo udovoljiti roditeljima djece predškolskog uzrasta. Školska godina će se okončati kroz online nastavu, jer smatramo da bi bilo pomalo šokantno vraćati učenike u klupe na svega 15 dana. Visokoobrazovne institucije donijet će odluku o završetku nastave i ispitima u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama. Kulturni i sportski sadržaji u predstojećem periodu će se razmatrati i donijet će se najbolje odluke, najavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović.

Njegov kolega Donko Jović (resor poljoprivrede i vodoprivrede) najavio je usvajanje izmjena i dopuna rebalansa Budžeta HNK-a za 2020. godinu, kao i Nacrta zakona za saniranje šteta izazvanih pandemijom koronavirusa. Vlada će prema njegovim riječima “donijeti jedan od najkvalitetnijih i najsadržajnijih korona-zakona u BiH“.

- On će imati niz konkretnih rješenja za subvencije desetak hiljada ličnih dohodaka, te održati poticajnu politiku u svim strateškim granama. Stvorit ćemo prostor za oporavak i sprječavanje daljih gubitaka radnih mjesta. Imamo intenciju subvencioniranja najnižih plata za desetak hiljada radnika čime ćemo rasteretiti i jedinice lokalne samouprave. Postoji dovoljno prostora i za druge subvencije u privredi, a postigli smo i dogovor o oslobađanju od fiskalnih i parafiskalnih nameta. Pravo na subvencije će imati svi poslovni subjekti kojima je zabranjen rad u vrijeme pandemije, koji nisu otpuštali radnike i koji su zaključno sa februarom izmirili sve svoje obaveze. Subvencionirat će se za vrijeme od početka do kraja zabrane rada, rekao je Jović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo