13.05.2020 / 13:52 KORONAVIRUS - Koronavirus

Povećan broj izliječenih građana USK-a, nema novozaraženih

Povećan broj izliječenih građana USK-a, nema novozaraženih
Foto: Vijesti.ba

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović trenutnu epidemiološko-zdravstvenu situaciju u tom dijelu BiH ocijenila je zadovoljavajućom, te istakla povećanje broja izliječenih građana od COVID-19.

-Dosad smo testirali ukupno 3.039 građana kantona, uz 106 pozitivnih rezultata. Posebno nas raduje što su se 62 osobe uspješno izliječile, dok je trenutno 36 oboljelih pacijenata. Nažalost, osam smrtnih slučajeva povezano je sa oboljenjem COVID-19. Smanjili smo i broj zaraznih klastera, tako da u kantonu imamo još osam aktivnih - izjavila je Ćemalović.

Kantonalna ministrica zdravstva potvrdila je kako će Zavod za javno zdravstvo USK ubrzo dati određene smjernice za ponašanje prilikom otvaranja vrtića i obrazovnih ustanova.

-Sve što možemo je da zajednički pripremimo određene smjernice za ponašanje i postupanje prilikom otvaranja ovih ustanova, međutim mislim da je svima jasno kako mi ne odlučujemo kada će se to desiti. Takvu odluku će morati donijeti Federalna uprava civilne zaštite, kao uostalom i sve dosada - dodala je Ćemalović.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću trenutno su hospitalizirana četiri pacijenta pozitivna na koronavirus.

-Tri pacijenta su u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti, dok je jedan na neinvazivnoj ventilaciji u jedinici intenzivnog liječenja. Njihovo stanje je stabilno i trenutno nema razloga za brigu. Moram reći da smo danas razgovarali i o određenoj normalizaciji  režima rada u bolnici. Pokrenut ćemo rad specijalističkih odjela, ali ćemo to raditi postepeno i s dozom opreza - riječi su direktora Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudina Havića.

Danas su i u Unsko-sanskom kantonu počeli s radom ugostiteljski objekti na otvorenom, uz pridržavanje propisanih mjera i preporuka ponašanja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo