13.05.2020 / 12:45 Politika - Ambasador SAD

Nelson: Sa Dodikom sarađujemo jer uvažavamo Predsjedništvo BiH

Nelson: Sa Dodikom sarađujemo jer uvažavamo Predsjedništvo BiH
Eric Nelson / Vijesti.ba
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson u intervjuu za "EuroBlic" komentirao je političke teze o "odlazećoj i dolazećoj američkoj administraciji".

- Ako pobliže razmotrite politiku SAD u BiH i na zapadnom Balkanu, mislim da među različitim administracijama postoji mala razlika. Prisutni smo u BiH i posvećeni smo ovoj zemlji i njenoj prosperitetnijoj budućnosti. To je činjenica - to je bilo tako 2016., a tako je i danas. I dalje smo čvrsto opredjeljeni da pomažemo Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Naša posvećenost je čvrsta i nepromjenjiva, nije u tome problem. Problem je u nepostojanju unutrašnjeg konsenzusa da se radi u korist BiH i njenih građana između ključnih političkih aktera u zemlji. Nama su potrebni partneri s kojima možemo raditi i pomoći da ova zemlja ide naprijed i ostvaruje konkretan napredak koji će je odvesti u pravom smjeru i time donijeti zasluženi prosperitet građanima - kaže Nelson.

Prijatelj građanima BiH

Opovrgnuo je da je Ambasada SAD u BiH politički naklonjenija Bošnjacima u BiH nego Republici Srpskoj.

- SAD su postojan partner i prijatelj građanima BiH tokom posljednjih 245 godina. I dalje nastojim pronaći načine na koje možemo dati svaku moguću podršku svakom građaninu - rekao je Nelson.

Naveo je da je izuzetan primjer šta rade pokazan od pojave pandemije koronavirusa. Podsjetio je da je USAID donirao 1,2 miliona dolara BiH kao pomoć.

- Pored toga, tokom proteklih sedmica, NATO i američka vojska je isporučila ključne medicinske i dezinfekcione opreme Ministarstvu sigurnosti BiH, Oružanim snagama BiH, ministarstvima unutrašnjih poslova FBiH i RS te lokalnim jedinicama - podsjetio je Nelson.

Na pitanje kakav je njegov politički odnos sa članom predsjedništva Miloradom Dodikom, Nelson je rekao:

- Mi uvažavamo instituciju Predsjedništva. Dodik je član Predsjedništva BiH te ćemo u tom kapacitetu sarađivati sa njim kao što uvijek sarađujemo sa članovima Predsjedništva. Nastavljamo razvijati naše odnose sa BiH, njena dva entiteta i institucijama, i zadovoljstvo mi je što mogu reći da su oni na svim nivoima jako dobri.

Nelson nije mogao dati odgovor kako bi postupao kada bi ga iz administracije Vašingtona pitali za mišljenje o ukidanju sankcija Dodiku.

- Milorad Dodik je sankcioniran zbog protivljenja Ustavnom sudu BiH, narušavanja vladavine prava i zbog toga što predstavlja znatnu prijetnju provedbi Dejtonskog sporazuma. Ove sankcije nisu olako nametnute - rekao je Nelson.

Međunarodna pomoć

Upitan zašto je liderima u Bosni i Hercegovini potrebna međunarodna pomoć, Nelson ističe da lokalni političari moraju da preuzmu odgovornost za budućnost ove zemlje i počnu raditi na rješavanju problema i donošenju odluka koje su neophodne za napredak.

- Jasno i glasno smo pozdravili zaključak Predsjedništva BiH i njihovu opredijeljenost da vode odgovoran proces u vezi sa glavnim stavkama u napredovanju u onome što predstavlja ključne prioritete u mišljenju EU, a vezano za jačanje demokratije, poboljšanje demokratije, poboljšanje funkcionalnosti. Za oporavak od pandemije će biti potrebno vrijeme, stoga je potrebna brza reakcija koordinirana na nivou cijele zemlje - rekao je Nelson.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo