11.05.2020 / 12:45 Politika - Zadovoljan učinjenim

Bjelica se namjerava ponovo kandidovati za načelnika općine Sokolac

Bjelica se namjerava ponovo kandidovati za načelnika općine Sokolac
Milovan Bjelica / Vijesti.ba
Načelnik općine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da namjerava da se i na predstojećim lokalnim izborima kandiduje za načelnika ove općine.

Bjelica je naglasio da je tokom njegovog dosadašnja dva mandata mnogo urađeno na razvoju općine i realizovano niz projekata.

Prema njegovim riječima, Sokolac je ušao u red otvorenih općina prema svijetu i prema različitim organizacijama i fondacijama, uspostavljena je korektna saradnja sa svim nivoima vlasti, što je dalo odlične rezultate.

"Uspješno je izvršena privatizacija nekadašnjih giganata na ovom prostoru – `Nove Romanije`, UNIS-a, KTK Knežina, Farme muznih krava i Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Ušli smo u otkup imovine preduzeća koja su u stečaju – `Vrela Bioštica` i preduzeća `Famineks`", rekao je Bjelica.

Načelnik općine Sokolac naveo je da su na Sokocu otvorene četiri fabrike peleta, da se grade još dvije i da je većina drvoprerađivača proširila asortiman proizvoda i osigurala izvoz.

"Na kraju 2012. godine na evidenciji Biroa Sokolac evidentirano je 2.178 nezaposlenih, dok je taj broj danas 1.429", naveo je Bjelica.

Bjelica je istakao da krunu nove strategije opštine Sokolac predstavlja projekat Gradske kuće na Sokocu, u kojoj bi, osim administracije, bili smješteni biblioteka, Muzej Glasinca i Romanije, galerija, koncertna sala, spomen-soba i bioskop.

On je naveo da se na Sokocu trenutno završavaju dvije stambene zgrade sa 64 stana za izbjegle i raseljene porodice čija je vrijednost sa infrastrukturom i potrebnom opremom oko 5.000.000 KM, te da je ranije završena zgrada sa 17 stanova.

Bjelica je izrazio nadu da će zajedno sa svojim saradnicima po treći put dobiti povjerenje i podršku građana općine Sokolac, koja će "poprimiti obrise moderne planinske varoši, na ponos i radost svih".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo