10.05.2020 / 12:24 KORONAVIRUS - U zadnja 24 sata

Slovenija: Tri novooboljela, jedan umrli, nastavak relaksacije mjera

Slovenija: Tri novooboljela, jedan umrli, nastavak relaksacije mjera
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz 625 testova na koronavirus potvrđena tri nova slučaja infekcije čime je ukupan broj oboljelih od covida-19 od početka epidemije 1457, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Umrla je još jedna zaražena osoba, pa je do sada broj umrlih ukupno 102.

U bolnicama je trenutačno 41 oboljeli, dva manje nego prethodnog dana, a od toga ih je na intenzivnoj njezi 10, isti broj kao dan ranije.

U Sloveniji je do sada obavljeno 62.828 testova na covid-19, a među njima i serološki testovi na nacionalnom uzorku koji su pokazali da je postotak populacije koja je bila u kontaktu s virusom relativno malen.

Broj novooboljelih i onih na intenzivnim odjelima je u padu, pa vlada u dogovoru s epidemiolozima nastavlja popuštati neka ograničenja, ali uz stroge protokole kako se sada pozitivni trendovi ne bi preokrenuli jer je virus još prisutan.

Tako se od ponedjeljka ponovo otvaraju stomatološke ambulante koje sada mogu pružati sve usluge, ali pod posebnim uvjetima. U ambulante će pacijenti dolaziti nakon što se naruče i samo ako su zdravi, osoblje morati tijekom rada nositi zaštitni vizir ili zaštitne naočale,te vodoodbojni ogrtač, a ordinaciju će nakon obrade svakog pacijenta trebati dezinficirati.

Udruga liječnika dentalne medicine procijenila je da će tako strogi protokol jako usporiti njihov rad, pa neće moći obraditi sve pacijente, a privatnici postavljaju i pitanje velikih troškova zaštitne opreme, što će poskupjeti usluge, prenosi Hina.

Od početka pandemije dentalna medicina radila je samo preko regionalnih dežurnih službi za hitne slučajeve jer je riječ o djelatnosti u kojoj se ne može izbjeći bliski kontakt s pacijentom, a postoji opasnost širenja koronavirusom putem aerosola.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo