09.05.2020 / 17:20 BiH - Saopćenje za javnost

GS: Puljićeva misa je slavljenje ustaškog režima

GS: Puljićeva misa je slavljenje ustaškog režima
Foto: Vijesti.ba

Građanski savez (GS) smatra europskom ironijom da danas Stari kontinent slavi Dan pobjede nad fašizmom, dok će se naredne sedmice pod pokroviteljstvom samoprozvanih promicatelja europskih vrijednosti održati misa u čast blajburškim žrtvama.

Održavanje mise blajburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali je još jedan doprinos u destabilizaciji Bosne i Hercegovine i regiona.

GS oštro osuđuje provokativan, podmukao i nediplomatski potez Hrvatskog sabora, kao i nevladine udruge HNS koji su ponovo zlatni sponzori relativizacije, rehabilitacije i slavljenje ustaškog režima u Bosni i Hercegovini.

Sa dubokom žaljenjem konstatujemo da je uzoriti kardinal Puljić saučesnik u civilizacijski nedopustivom činu i stavljanju soli na doboku ranu građanima Sarajeva.

Mi u GS-u zauvijek ćemo čuvati sjećanje na sve žrtve fasistickog režima. Ponosni smo na antifašističku tradiciju predaka. Smatramo da jednu od najsvjetlijih civilizacijskih tekovina ne smijemo svesti na aktivnost, ceremonije i retoriku koja u proteklom periodu nije donijela rezultate. Neophodno je svakodnevno boriti se protiv recikliranja historije i mogućnosti njenog ponavljanja. Stoga, reakcije antifašista BiH i pozivi na mirne proteste su opravdani.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo