09.05.2020 / 12:32 BiH - Provokacija Sarajeva

Vice Vukojević organizator mise za ustaše, osumnjičen za silovanja

Vice Vukojević organizator mise za ustaše, osumnjičen za silovanja
Vice Vukojević / PIXSELL
Počasni bleiburški vod najavio je na za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu.

Kako je najavljeno, tog dana će u u 12:15 sati održat će se sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Najavljenu misu, prema najavi organizatora, trebali bi direktno prenositi Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTVHB).

Nakon najave održavanja mise za poginule ustaše, mnogi su digli svoj glas poručivši kako Sarajevo kao grad koji je doživio teške strahote i ubijanja tokom ustaškog NDH režima ne zaslužuje ovakvo poniženje.

Ko stoji iza organizacije mise? Radi se o Počasnom bleiburškom vodu na čijem čelu se kao predsjednik nalazi dobro poznato ime Vice Vukojević. Vukojević je bivši predsjednik Ustavnog suda Hrvatske i zastupnik u Saboru.

Protiv istog tog Vice Vukojevića Tužilaštvo BiH je 5. aprila 2007. godine dostavilo Državnom odvjetništvu Hrvatske izvještaje koji govore o silovanju 22-godišnje Bošnjakinje iz Stoca u logoru Vojno 1993. godine.

Djevojka je svoju potresnu priču opisala u knjizi "Molila sam da me ubiju" objavljenoj 1999. godine. Ulomak iz knjige govori kako joj je Vukojević tokom silovanja rekao "Muslimanko smrdiš na islam".

“Ležala sam gola na kauču i bila gotovo bez daha od mlohavog tijela Vice Vukojevića koji je dahtao na meni, nada mnom pa onda nešto sam sebi mrmljao. Nisam osjećala nikakvu bol, samo nisam mogla disati pod težinom njegovog tijela. Bila sam nevina, ali sam znala što je spolni akt. U sebi nisam ništa osjetila osim dahtanja na sebi pa onda psovke i uvrede. Tada mi je rekao da smrdim na islam i da ga je taj smrad blokirao. Nisam smjela ništa odgovoriti“, stoji u knjizi.

Tadašnja predsjednica udruženja žrtava logora Vojno Saja Čorić izjavila je tada kako se nada da će svi zločinci biti kažnjeni iako su se godinama krili iza određenih imuniteta.

“Pravda će ih stići. Prikupilo se dovoljno materijala i vjerujem da će doći do suđenja Vukojeviću u Hrvatskoj“, rekla je Čorić.

Ove optužbe su, međutim, odbačene. Vukojević je bio zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i sudija Ustavnog suda te zemlje, a u susjednoj je zemlji povezan sa nizom afera u kojima je, navodno, bio akter.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo