09.05.2020 / 11:08 BiH - Obilježavanje na Šehitlucima

Mostar: I 1993. smo se borili protiv fašizma, što je i potvrđeno u Hagu

Mostar: I 1993. smo se borili protiv fašizma, što je i potvrđeno u Hagu
Foto: Vijesti.ba
Dan pobjede nad fašizmom i dan u kojem su HVO-a i HV napali nehrvatsko stanovništvo u Mostaru obilježeni su i ovog devetog majskog dana na mezarju Šehitluci.

Podsjećamo, na današnji dan 1993. napadnuta je i komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH u zgradi Vranica, u kojoj su zarobljena, a kasnije mučki ubijena trinaestorica pripadnika Armije RBiH. Supruga Zlatnog ljiljana Fahira Penave, Azra kaže da su slike svježe i danas, dodajući da je udruženom zločinačkom poduhvatu prije dvije ipo godine presudio i Međunarodni sud pravde u Haagu.

- Ne želimo da zločinci slobodno šetaju gradom i komotnije i bolje žive od članova porodica ubijenih. Za ubistva 13 boraca Armije iz zgrade Vranica do danas niko nije odgovarao. Istraga se u ovom slučaju vodi na državnom sudu. Zločinci koji su ubijali, 27 godina kasnije se slave, a da niko nije kažnjen, pa čovjek od bola ne zna šta da misli, kazala je Penava.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a i ratni komandant Šerif Špago ističe da se u Mostaru dio građana s posebnom gorčinom budi svakog devetog maja, ali i sa osjećajem ponosa. Prisjetio se i najžešćih borbi koje su vođene u Šantićevoj ulici i na Bulevaru.

- Posebna su sjećanja na napad HVO-a i HV-a, prije svega na zgradu Korpusa u kojoj su naši suborci zarobljeni, a kasnije mučki ubijeni. Tokom proteklog rata uz 9. maj i 30. juni – dan deblokade, značajni su svi dani između u kojom se Armija RBiH bezuspješno nastojala izbaciti sa ovih prostora. Da nismo uspjeli, slika Mostara i Hercegovine nakon rata bila bi daleko drugačija, izjavio je Špago.

Ratni komandant Semir Drljević – Lovac podsjeća na višestruku važnost devetog maja, kazavši da je ovaj dan odabvno pretrpan brojnim obilježavanjima i prisjećanjima.

- Preostaje nam, jer smo i 1993. bili opredijeljeni za antifašizam da nastavimo obilježavati i jedan od najcrnjih dana u historiji grada. Da je bilo tako potvrdio je i sud u Haagu, a svjedoči i stotine hiljada dokumenata, rekao je Drljević.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo