09.05.2020 / 09:40 KORONAVIRUS - 688 testiranih

U RS 18 novih slučajeva, ukupno 1.086

U RS 18 novih slučajeva, ukupno 1.086
Foto: Vijesti.ba
Novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 18 osoba u Republici Srpskoj (RS), nakon izvršenih 688 testiranja.

Riječ je o 11 osoba muškog i sedam ženskog pola. Sedam muškaraca je srednje, a četiri starije životne dobi. Tri osobe ženskog spola su mlađe životne dobi, tri srednje i jedna starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta šest osoba je iz Banje Luke, četiri osobe su iz Gradiške, dvije osobe iz Šamca, i po jedna osoba iz Modriče, Kotor Varoši, Novog Grada, Nevesinja, Oštre Luke i Kneževa, potvrđeno je iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Dvije osobe su hospitalizirane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno devet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim osobama, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Testirano je ukupno 138 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, a novi virus korona potvrđen je kod dvije osobe.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testirano je i još 98 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Prijedora, Trebinja, Gradiške, Bijeljine, Srpca, Prnjavora, Zvornika, Laktaša, Doboja, Bosanskog Broda, Teslića, Istočnog Sarajeva, Mrkonjić Grada, Foče, Bileće, Nevesinja, Zvornika i Šamca a virus korona je potvrđen kod jednog medicinskog tehničara u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Također, testirano je ukupno devet osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe i ti rezultati su negativni.

Do sada je u RS potvrđeno 1.086 slučajeva virusa korona, oporavljena je 391 osoba, a od posljedica COVID 19 preminulo je njih 67.

U RS do sada su na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 17.152 osobe, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo