-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 3°C

08.05.2020 / 14:51 KORONAVIRUS - Ekspertska grupa iz RS-a

Predstavljen priručnik za liječenje infekcije COVID-19

Predstavljen priručnik za liječenje infekcije COVID-19
Foto: Fena / Vijesti.ba
Članovi ekspertske grupe za izradu smjernica za liječenje koronavirusa u Republici Srpskoj (RS) danas su na sastanku s entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem predstavili priručnik za liječenje infekcije izazvane novim virusom korona, s naglaskom ...

... na organizaciju bolničkih službi u toku epidemije.

Priručnikom je propisan način na koji direktori bolnica i načelnici klinika treba da organizuju svoj rad u toku epidemije, kao i sveobuhvatne preporuke i analize u vezi s liječenjem infekcije izazvane novim virusom korona, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću entitetske vlade.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić istakao je da je epidemija virusa korona ukazala na potrebu za jačanjem kapaciteta javnog zdravstva i u oblasti epidemiologije, s posebnom potrebom za većim brojem specijalizacija i epidemiologa.

Na sastanku je konstatovano da struka prati stanje i relevantne informacije u vezi s dijagnostikom, procedurama i lijekovima koje se koriste u liječenju bolesti izazvalih virusom korona.

Istaknuto je da je bolnička apoteka na Univerzitetsko-kliničkom centru RS dobro snabdijevena, te da osoblje apoteke proizvodi dezinfekciona sredstva namijenjena za bolnice i javne ustanove.

Na sastanku je razgovarano i o brzim dijagnostičkim testovima na virus korona, koji će omogućiti brže dobijanje rezultata u dijagnostici virusa korona, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo