08.05.2020 / 11:10 BiH - Žestoke reakcije

Antifašisti poručuju: Najavljena misa za Bleiburg je veličanje ustaštva

Antifašisti poručuju: Najavljena misa za Bleiburg je veličanje ustaštva
Arhiv / Vijesti.ba
Brojni antifašisti i antifašističke organizacije žestoko su reagovale na najavljeno održavanje mise u Sarajevu za poginule pripadnike poražene ustaške vojske na Bleiburgu.

Podsjećamo, Počasni bleiburški vod najavio je na za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu. Kako je najavljeno, tog dana će u u 12:15 sati održat će se sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Bakir Nakaš, dugogodišnji čelni čovjek Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), kritički je komentarisao najavu održavanja mise u Sarajevu žrtvama Bleiburga.

"Svakako sam iznenađen kao čovjek, Bosanac i antifašista ovim nepromišljenim potezom katoličke crkve i kardinala Puljića koji se stavio u službu ostatka Nezavisne Države Hrvatske, suradnice nacisticke Njemačke", kazao je Nakaš za televiziju N1 o misi koja je najavljena za 16. maj, a koju bi prema najavama, trebao predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Kako je kazao Nakaš, uvažava da svaka nevina žrtva ima pravo na pomen i sjećanje kojih je bilo moguće i među pripadnicima regularnih jedinica NDH koje su bile u službi nacističke Njemačke i koji su izgubili živote tokom otpora partizanskom jedinicama.

"Posebno je pitanje mjesta održavanja ove mise, u Sarajevu, gradu koji je u periodu od '41. do '45. kao i od '92. do '95. pružio otpor fašizmu i njegovim sljedbenicima. Ono što dodatno smeta svakom antifašisti i normalnom stanovniku Sarajeva jeste činjenica da gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pruža podršku ovoj misi, u ime građana Sarajeva, kako on kaže 'žrtva komunističkog režima' i zaboravlja da se Blajburg dešava u završnim bitkama za oslobođenje Jugoslavije od nacista, a da u to vrijeme 'komunistički režim' kako ga interpretira Skaka, nije bio ni u mislima a kamoli da je 'već tada' imao žrtve svoga režima. Ovu misu, također, doživljavam kao miješanje ostataka NDH u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini koji su svakako roviti zahvaljujući politici nacionalističkih stranaka. Možda bi bilo razumno održati misu žrtvama terora ustaške NDH u Drugom svijetskom ratu, nevinim stanovnicima Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji su stradali u Jasenovcu i kazamatima NDH, a za Sarajlije poznatoj Luburića vili...",navodi Nakaš.

Poslao je poruku i kardinalu Vinku Puljiću.

"Ukoliko katolička crkva smatra da treba održati misu blajburškim žrtvama koju bi predvodio uzoriti kardinal Puljić neka je održe u poznatom svetištu u Međugorju ili zagrebačkoj katedrali, a Sarajevo, grad heroj u obje fašističke agresije, neka ostave njegovim stanovnicima koji u miru i suživotu nastoje održati to jedinstvo. Antifašisti, svakako, osuđuju ovaj postupak i pozivaju sve građane Sarajeva da osude ovaj nepromišljeni čin", kazao je za N1 Bakir Nakaš, dugogodišnji čelni čovjek Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR).

Reagovali su i iz SABNOR-a. Iz SABNOR-a Bosne i Hercegovine najavljuju oštre reakcije. Ne izostavljaju ni mogućnost protesta u glavnom gradu naše zemlje.

"Mislim da sve to mi ne možemo prihvatiti, da nas bilo ko vodi ka Ademagi Mešiću i njegovoj politici koja je poražena '45. godine. Mi smo se davno, kao društvo, opredijelili da slijedimo ideje Nurije Pozderca. Jedan je potpredsjednik AVNOJ-a, a drugi ustaški doglavnik. Svi oni koji nas vraćaju i podsjećaju na ideje koje su davno prevaziđene i poražene, a Sarajevo ih je krvavo platilo, 11 hiljada žrtava uglavnom ustaškog terora. I sada neko slaviti na bilo koji način krvnike Sarajlija u Sarajevu je otvaranje teških rana, raspirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, što bi vlast morala sankcionirati", kazao je za N1 predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić.

Ne osporava crkveno odavanje pošte umrlim, ali u ovom slučaju govorio je i o samom inicijatoru i organizatoru cijelog događaja.

"Znamo ko je organizator, Počasni bleiburški vod, koji je direktni nasljednik ideologije Nezavisne Države Hrvatske. To je politički skup pod okriljem Crkve. Kardinal Vinko Puljić se mora jasno opredijeliti i odgovoriti građanima je li s njima i kompletnim civiliziranim svijetom Evrope. Ta najava da će se to do desiti u Sarajevu u predvečerje Dana Evrope, nije to slučajno, je pljuska cijeloj BiH, svemu pozitivnom u ovoj državi i mi kao antifašisti BiH sigurno ćemo svim legalnim sredstvima odgovoriti najžešće na to", kazao je Đulić za N1, te dodao:

"Ne damo BiH nikome i ne damo da nas vraćaju u period '41. godine kada su zaigrali krvavo kolo u BiH. Ovim činom objavili su rat BiH i mi imamo pravo da se branimo i branit ćemo se svim legalnim sredstvima koje nam Ustav BiH daje".

Kako je naveo, postoji ideja o protestima u Sarajevu, ali će eventualnu odluku o tome donijeti sutra u Jablanici.

"Vidjet ćemo, ne odstajemo ni od protesta, obraćanja cjelokupnoj međunaordnoj zajednici, traženja od organa vlasti da poduzmu neke mjere", naveo je Đulić za N1.

Saopštenjem za javnost se oglasio i potpredsjednik Naše stranke Srđan Mandić.

“Svaka blajburška misa bila je politički instrumentalizirana i svaka je bila kontaminirana fašističkim obilježjima. Upravo zbog toga je u samom Bleiburgu austrijska katolička crkva prošle godine tu misu zabranila. Jasno je da se ovim potezom religija, u konkretnom slučaju katolička crkva u BiH, još dublje uvlači pod skute hrvatskog nacionalizma i njegovog najsnažnijeg političkog predstavnika HDZ-a. Najoštrije osuđujemo njenu najavu, kazao je danas Srđan Mandić, potpredsjednik Naše stranke.

Mandić je dodao da mu posebno smeta "blagonaklonost gradonačelnika Abdulaha Skake prema najavljenom događaju".

"On kaže da žrtve komunističkog režima imaju pravo na sjećanje. Da li onda Abdulah Skaka s istom blagonaklonošću gleda i na komemoracije Draži Mihailoviću po BiH jer i za njega njegovi sljedbenici kažu da je bio žrtva komunističkog režima", pitao je potpredsjednik Naše stranke.

Iz današnje perspektive sramotno bi bilo gledati s odobravanjem na ubistva i sa suđenjem i bez suđenja. Međutim, nikog se ne može amnestirati od odgovornosti samo zahvaljujući činjenici da je bio ubijen, zaključio je Mandić.

"Upravo se to radi s Bleiburgom. Preko njega se želi amnestirati cijeli ustaški pokret i kvislinška paradržava NDH. To rade podržavatelji i drugih fašističkih pokreta koji su djelovali na prostoru bivše Jugoslavije tokom Drugog svjetskog rata.

Želimo da se Sarajevo odupre tome. Između ostalog, s tim ciljem smo prošle godine, za vrijeme Fortine vlade, revitalizirali spomen-obilježje na Vracama. Imena koja su tu zapisana najbolje pričaju priču o zlu ustaškog režima kojeg se evo i u Sarajevu nastoji rehabilitirati", kazao je Srđan Mandić, saopšteno je iz Naše stranke.

Organizator centralne komemoracije je nevladino udruženje registrovano Austriji Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo