6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

30.04.2020 / 14:16 KORONAVIRUS - Koronavirus

Njemački naučnici: Neke mjere moraju ostati do pronalaska vakcine

Njemački naučnici: Neke mjere moraju ostati do pronalaska vakcine

Četiri vodeće naučno-istraživačke organizacije u Njemačkoj kažu da će neke mjere koje su uvedene za suzbijanje broj zaraženih koronavirusom morati ostati na snazi ​​dok se ne pronađe vakcina ili ne postigne imunitet stada.

Oni u zajedničkoj izjavi kažu da njihovi matematički modeli pokazuju da je stopa reprodukcije epidemije ispod 1 u Njemačkoj od kraja marta. To znači da je svaka osoba zaražena Covidom-19 zarazila u prosjeku manje od jedne osobe, prenosi dpa.

Društvo Fraunhofer, Udruženje Helmholtz, Udruženje Leibniz i Društvo Max Planck kažu da je pad novih slučajeva u Njemačkoj postignut zahvaljujući restriktivnim mjerama i promjenama ponašanja. Ali upozorili su "da situacija nije stabilna, čak i malo povećanje stope reprodukcije vratilo bi nas u fazu eksponencijalnog rasta."

Kažu da će tzv. imunitet stada, gdje toliko mnogo ljudi stekne imunitet da se virusu efektivno zaustavi širenje kroz populaciju, trebati "nekoliko godina", a neka ograničenja moraju biti implementirana. Stručnjaci kažu da će vakcina vjerovatno biti dostupna do naredne godine.

Pozvali su institucije da se fokusiraju na tri oblasti: trajne higijenske mjere, prošireni kapaciteti testiranja i praćenja, i prilagođena ograničenja kontakta.



(Vijesti.ba /FENA)

Izdvajamo