-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

30.04.2020 / 12:13 KORONAVIRUS - Krizni štab FBiH

Čerkez: Od naredne sedmice popuštanje mjera u FBiH

Čerkez: Od naredne sedmice popuštanje mjera u FBiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.030 uzoraka, a na koronavirus je bilo 27 pozitivnih osoba.

Ukupno je dosad u većem bh. entitetu testirano 17.295 osoba, a koronavirus je registrovan kod njih 918.

Ove podatke iznio je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

HNK i dalje ima najviše zaraženih osoba - 261, u ZDK je 180, KS 115, USK 91, ZHK 84, TK 81, SBK 40, BPK 22 i Posavski kanton 3.

Trenutno je hospitalizirano 46 pacijenata, od kojih je četvero na respiratoru. Ukupan broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u FBiH je 33, od čega je 19 muškaraca i 14 žena.

Čerkez je još jednom pozvao sve građane da se za prvomajske praznike drže propisanih pravila, da vode računa o distanci, nošenju maski i da se ne zadržavaju u grupama.

- Apelujem na sve da pokušamo da ovaj produženi vikend prođe bez nekih većih posljedica, a to je moguće samo ukoliko svi zajednički budemo usmjereni ka tom cilju - naveo je Čerkez.

Od naredne sedmice, dodaje, počinje popuštanje i određenih mjera, te će to sigurno doprinijeti normalizaciji života u FBiH.

- Ali jako je bitno da svi ostanemo vrlo posvećeni mjerama. Smatram da ih je većina građana i dosad poštovala, međutim uvijek ima dio građanstva kojemu je potrebno ponoviti ove stvari - dodao je Čerkez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo