5°C
Mostar 13°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

29.04.2020 / 20:09 BiH - Žestoki pritisci

Iživljavanje vlasti RS nad Ćamilom Durakovićem

Iživljavanje vlasti RS nad Ćamilom Durakovićem
Ćamil Duraković / Vijesti.ba
Sud u Višegradu zakazao je ročište u postupku po privatnoj tužbi Emira Kusturice protiv Durakovića za klevetu baš na 11. juli, dan obilježavanja genocida u Srebrenici...

Vlasti Republike Srpske nastavljaju sa žestokim pritiscima na bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, koji je sa velikim uspjehom bio na čelu općine od 2012. do 2016. godine.

Nakon kontinuiranih ataka medija bliskih vladajućem režimu u Republici Srpskoj, u pritiske na Durakovića sada se uključilo i Osnovno javno tužilaštvo u Zvorniku koje je pokrenulo istragu protiv njega zbog navedne zloupotrebe položaja u raspolaganju budžetskim sredstvima u 2014. i 2015. godini. Istraga je otvorena unatoč činjenici da je nadležna revizorska institucija već davno izvršila kontrolu zakonitosti izvršenja budžeta za svaku godinu mandata načelnika Durakovića i da niti jedan izvještaj nije bio negativan.

Osim toga, svake godine opštinska skupština Srebrenice je razmatrala izvršenje budžeta i svake godine je on jednoglasno usvajan, uz podršku svih, tada opozicionih srpskih stranaka u Srebrenici. Na kraju, i aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je nekoliko mjeseci nakon preuzimanja funkcije izjavio da je pretresao sve odluke Durakovića iz njegovog mandata, da nije našao nijednu nepravilnost, te da je Durakovićev mandat bio "uspješan i za dobrobit zajednice".

Pritisak tužilaštva na Durakovića vrši se problematiziranjem ugovora koje je Opština Srebrenica zaključila sa dva građevinska preduzeća iz Federacije BiH tokom otklanjanja posljedica poplava u općini, odnosno o manjim građevinskim radovima koji su izvedeni dva dana uoči obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Tada je više obavještajnih agencija ( među kojima su bile i bosanskohercegovačke, američke i srbijanske), samo dva dana prije dolaska desetina državnika i  međunarodnih zvaničnika zatražilo probijanje dodatnih prilaznih puteva, grudobrana za oružje, pristupa parkingu za komemoraciju na koju su dolazak najavili i bivši američki predsjednik Bill Clinton, te srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Iako je tokom Durakovićevog mandata opština sklapala ugovore sa mnogim firmama i izvođačima radova iz Republike Srpske, sada su odjednom sporni predmet istrage postali jedino ugovori sa firmama iz Federacije BiH - jednom iz Ilijaša i jednom iz Živinica.

Nakon više poziva i odlaganja zakazanog saslušanja po nalogu tužilaštva u Policijskoj upravi u Zvorniku, Duraković je dva puta od policije usmeno pozvan i obaviješten da će njegovo saslušanje u svojstvu osumnjičenog biti obavljeno u Policijskoj upravi Srebrenica u utorak, 28. 04. 2020. godine u 11 sati. U pratnji svog branioca Senada Pećanina, advokata iz Sarajeva, Durković je u zakazano vrijeme došao na saslušanje u Policijsku upravu u Srebrenici, gdje mu je nakon pola sata saopćeno da na saslušanje - mora ići u Policijsku upravu Zvornik.

U izjavi zvorničkim policijskim inspektorima Duraković je negirao bilo kakvu zloupotrebu službenog položaja koja mu se stavlja na teret, ukazujući na apsurdnost sumnji bez ijednog dokaza, kao i na činjenicu da je trošenje općinskih budžetskih sredstva bilo predmet temeljnih analiza i općinske skupštine i nadležne entitetske revizorske institucije.

I izjavi za Vijesti.ba Durakovićev advokat Senad Pećanin je rekao:"I policijskim inspektorima koji su saslušavali Durakovića jasno je da ne postoji nijedan dokaz za sumnje koje tužilaštvo Durakoviću stavljaju na teret. Tužno je što je tužilaštvo u funkciji političkog pritiska na bivšeg načelnika, čime se jasno upućuje i poruka o odnosu vlasti prema bošnjačkim povratnicima u Srebrenicu. Nezakonitost u pozivanju Durakovića na saslušanje i njegovo maltretiranje predstavljaju kontinuitet odnosa sudova i tužilaštva, poput onoga kada je prije nekoliko godina sud u Višegradu zakazao ročište u postupku po privatnoj tužbi Emira Kusturice protiv Durakovića za klevetu baš na 11. juli, dan obilježavanja genocida u Srebrenici".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo