6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

29.04.2020 / 19:59 KORONAVIRUS - Ministar sigurnosti

Radončić poručio RS-u i Srbiji: Na pitanju granice nema kompromisa

Radončić poručio RS-u i Srbiji: Na pitanju granice nema kompromisa
Fahrudin Radončić / Vijesti.ba
Štab za vanredne situacije RS donio je danas odluku “da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu koji imaju poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji od sutra moći prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove”.

Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara BiH, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH. Također, vrlo je neprihvatljiv i postupak Vlade Republike Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prijelaza nije obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, već se direktno obratila Centru u Trebinju.

Stoga je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dao uputu Graničnoj policiji BiH da radi u skladu sa Zakonom i da ne izvršava naloge Štaba za vanredne situacije RS.

Zahtjev iz Republike Srpske, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, bit će razmotren i, po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Vijeću ministara BiH.

Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj namjeri treba uputiti notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje.

Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo