0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

28.04.2020 / 15:18 KORONAVIRUS - Covid-19

Predsjedništvo BiH: Uskladiti mjere na nivou države

Predsjedništvo BiH: Uskladiti mjere na nivou države
Foto: Avaz
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zadužilo je danas na redovnoj sjednici Vijeće ministara BiH da u roku od 24 sata harmonizira mjere na nivou BiH u borbi protiv pandemije, potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je pojasnio, ne postoji dovoljno koordinacije unutar BiH kada je u pitanju primjena mjera te bi Vijeće ministara s entitetskim institucijama i institucijama Brčko Distrikta trebalo zajednički i koordinirano urediti mjere koje će biti konzistentne, harmonizirane i koje neće biti međusobno suprotstavljene na teritoriji cijele BiH.

- U proteklih nekoliko dana imamo praksu da je u Federaciji BiH došlo do ukidanje karantena na granicama, a u entitetu Republika Srpska su ostali i onda zavisno gdje ljudi ulaze u BiH to je izazivalo probleme u praksi i proizvodilo nekontrolirane situacije. Potrebna nam sinhronizirana, organizirana i koordinirana aktivnost s nivoa države te smo takav zaključak danas jednoglasno i usvojili - kazao je.

Izrazio je očekivanje da će Vijeće ministara BiH tu stvar razmotriti jedinstveno i harmonizirano posmatrati, poručio je Džaferović.

Inače, usvojena je i Informacija koju je prezentirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija o realizaciji zaključka Predsjedništva BiH koji se odnose na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Kad drugi važnu stvar urađenu na sjednici Predsjedništva BiH izdvojio je inicijativu koju je pokrenulo Predsjedništvo u dogovoru s predstavnicima iz Evropske unije da se pokrene reformski proces u BiH i krene s realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

S tim u vezi bit će formirana politička radna grupa. Ona će biti zadužena da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus. Tu grupu činit će predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, predsjedavajući i dva zamjenika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- To je široko političko tijelo koje će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja. Prvi susret te grupe očekujem 4. maja - naglasio je Džaferović.

Predsjedništvo BiH je danas s ambasadorima Quinte i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom razgovaralo o učešću na samitu Evropska unija - zapadni Balkan planiranom za 6. maj u Zagrebu u online formatu, a Džaferović je ocijenio da bi na taj sastanak trebalo otići s dobrim vijestima iz BiH.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo i izvještaj Ministarstva odbrane BiH o angažmanu Oružanih snaga BiH tokom krize izazvane pandemijom.

RS ostaje u karantinu

Novinarima se obratio i Milorad Dodik kazavši da je sastanak imao jednu tačku dnevnog reda.

"Sadašnje stanje je tako da je mjere koje je poduzela FBiH za karantine, dovelo i Vijeće ministara u probleme. Dali smo rok od 24 sata da se vidi kako će to pitanje biti rješeno", kazao je Dodik, prenosi N1.

Sastanak sa ambasadorima Kvinte je rezultirao jednom tačkom o kojoj se razgovaralo.

"Sastanak sa Kvintom i jedna tačka dnevnog reda bila je vezana za summit u Zagrebu. Ključno pitanje je bilo da se iniciraju mjere za 14 tačaka iz mišljenja EU. Donijeli smo zaključak da se formira grupa u sastavu: Predsjedništvo, Savjet ministara i oba kolegija predstavničkog i Doma naroda da se sastanemo i donesemo jedan dokument koji bi bio odgovor na tih 14 tačaka iz mišljenja kako bi VM moglo predložiti Akcioni plan".

Dodik je još kazao da je predloženo da Vijeće ministara BiH okupi sve faktore uključene u Mehanizam koordinacije.

"Predložili smo da VM BiH okupi sve one uključene u Mehanizam koordinacije i da se razmotre mjere koje bi trebale biti donešene. O tome smo razgovarali, nije bilo drugih tačaka. Prihvatili smo Izvještaj Ministarstva odbrane, isključivo je bilo oko postavljanja šatora i mi smo to prihvatili".

Odgovorio je i na novinarsko pitanje kazavši da "ponašanje FBiH" nije dobro.

"Imate zaključak sa prošle sjednice gdje piše tamo gdje se ne uspostave karantini da se otvore granice. To ponašanje FBiH nije dobro, jedino što preostaje je da se putem Vijeća ministara pokuša ujednačiti praksa u oba entiteta. RS ostaje u karantinu, 1. maj je izazovan datum za širenje korona virusa, mjere FBiH nisu dobre jer su ishitrene i jednostrane u tom pogledu".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo