16.04.2020 / 13:37 KORONAVIRUS - Glasnogovornik Vlade HNK

Pavlović: Još uvijek nije tema eventualno ublažavanje mjera

Pavlović: Još uvijek nije tema eventualno ublažavanje mjera
Pero Palović / Vijesti.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i dalje ne razmišljaju o ukidanju odluke o zabrani kretanja građanima na području HNK van mjesta njihovog prebivališta.

Potvrdio je ovo glasnogovornik Vlade HNK Pero Palović, odgovarajući na upit portala Vijesti.ba da li se razmatra ta opcija imajući u vidu da u pojedinim općinama HNK i dalje nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa.

- Ohrabruje činjenica da u općinama Neum, Ravno, Prozor/Rama i Stolac nema pozitivnih na koronavius. Prije svega, to je zasluga građana koji se odgovorno ponašaju, ali i zdravstvenih djelatnika u tim općinama i njihove pune saradnje s građanima, Kriznim štabom i SKB Mostar - rekao je Pavlović.

Rezultat je to, kako je naveo, i mjera koje donose krizni štabovi HNK i FBIH, te zbog toga eventualno ublažavanje mjera još uvijek nije tema.

- Naime, ključnu riječ pri donošenju spomenutih mjera imala je medicinska struka, a ključnu riječ pri donošenju eventualnih ublažavajućih mjera također će imati medicinska struka - rekao je Pavlović.

Naše drugo pitanje bilo je: Koliko je do sada ukupno kažnjeno građana na području HNK zbog kršenja mjera izolacije i zabrane kretanja tokom policijskog sata?

Prema podacima MUP-a HNK, koje je pročitao Pavlović, prekršitelja samoizolacije i izolacije do sada je ukupno bilo 156, najviše iz Mostara 138, Konjica 17 i Čapljine 1.

- Ukupno imamo 54 prekršitelja zabrane kretanja - Mostar 42, Konjic 11, Čapljina 1. Ohrabruje da nemamo veći broj prekršitelja te se temeljem toga stanje može ocijeniti relativno dobrim - dodao je Pavlović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo