16.04.2020 / 10:36 KORONAVIRUS - Heroji u bijelom

Lazarević: Epidemiju u Konjicu smo stavili pod kontrolu bez pomoći bolnice

Lazarević: Epidemiju u Konjicu smo stavili pod kontrolu bez pomoći bolnice

Opština Konjic bila je na početku pandemije koronavirusa najveće žarište na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, a već dvije sedmice u ovoj opštini nema nijednog novog slučaja zaraze koronavirusom.

Bitka je dobivena zahvaljujući odgovornosti građana i uputama jedinog epidemiologa u Konjicu prim. dr. Armini Lazarević. Uprkos teškoj situaciji s velikim brojem oboljelih, koja je dodatno pogoršana smrću njenog supruga Zorana Lazarevića koji je bio jedna od dvije preminule osobe od koronavirusa u Konjicu, doktorica Armina Lazarević svakog dana je 24 sata bila na raspolaganju građanima Konjica u ovim teškim trenucima.

Doktorica Lazarević je gostujući na Radio Konjicu zahvalila građanima na podršci, svojim saradnicima, ali je istakla i one koji nisu ni na koji način pomogli tokom krize.

Transkript njenog obraćanja prenosimo u cjelosti:

Epidemiju u Konjicu smo u dobroj mjeri stavili pod kontrolu, ali građani moraju biti oprezni i moraju se pridržavati onih mjera koje dobivaju od zdravstvenih radnika i Opštinskog štaba civilne zaštite.

Moram reći i zahvaljujući kome smo ovu epidemiju stavili pod kontrolu. Ja se uvijek prvenstveno zahvaljujem građanima, jer vidi se da se pridržavaju propisanih mjera, ponašaju se odgovorno za sebe, svoje zdravlje i za zdravlje drugih. Moram naglasiti, meni kao epidemiologu, u ovom pravovremenom i dosta uspješnom radu, a na početku svega ovoga, pomogli su u velikoj mjeri pojedini radnici u Igmanu, dakle osobe koje su mi svakodnevno pomagale da na pravi način detektujem one sumnjive oboljele i da samim time poduzmemo sve mjere koje smo i poduzeli, a koje su se pokazale kao uspješne.

Poslije toga, isto tako, zahvaljujem građanima koji su vezani za klaster Jablanica, koji smo isto tako uspješno stavili pod kontrolu. Veliki broj osoba je stavljen u samoizolaciju, opet ponavljam, zahvaljujući osobama iz Hidroelektrane Jablanica i pravovremenim informacijama koje su nam davali, svakodnevnom saradnjom, te smo tako uspjeli blagovremeno djelovati.

Mislim da građani moraju znati ko nam je u ovom slučaju mnogo pomogao, od svih pojedinaca koje sada ne mogu imenovati da ne bih nekoga preskočila, biti će vremena i za to, ali moram pohvaliti one koji nam od prvog dana pomažu. Ovom prilikom ću imenovati samo šeficu Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar, dr. Maju Ostojić koja nam i danas mnogo pomaže, svo osoblje Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar koja nam je otvorila svoja vrata od samog početka. Podršku smo imali i od Zavoda za javno zdravstvo HNK, od njihovog direktora. To je neprekidna saradnja koja je trajala i tokom moje samoizolacije, konstantno smo radili.

Zašto naglašavam da nisam prestala raditi tokom samoizolacije? Zato što moram pohvaliti svoju ekipu HES-a. Kad kažem svoju ekipu, zbilja ih i osjećam tako. Osjećam ih bliskim, osjećam ih stručnim, toliko smo uhodan tim da smo i telefonski uspjevali odraditi izuzetan posao i ovi rezultati to pokazuju.

Moram pohvaliti svo osoblje Doma zdravlja, od osoba koje su radile na održavanju higijene, pa do ljekara. Svi su uzeli maksimalno učešće. Moram pohvaliti mobilne timove koji su išli da posjećuju oboljele, ekipu koja je išla uzimati briseve sumnjivim slučajevima i oboljelima, dakle to su ljudi koji su najviše izloženi riziku. Mislite da njih nije bilo strah da se ne inficiraju? Da tu infekciju korona virusa ne odnesu u svoja domaćinstva, svojim ukućanima, svojim najmilijima? Ali su radili jer im je to nalagala savjest, humanost i etika.

Koliko sam prethodno pohvalila, moram istaći ono što me boli kao ljekara, što me boli kao čovjeka, jer ne samo da nisu uzeli učešće i da nam nisu pomogli, nego nam i danas odmažu, a to je naša Opšta bolnica Konjic.

Oni ni u jednom trenutku nisu uzeli učešća u spriječavanju širenja korona virusne infekcije. Možda je to više zadatak primarne zdravstvene zaštite, ali oni su morali uzeti učešća u ranoj dijagnostici, rendgen snimku pluća, laboratorijskim nalazima i hospitalizaciji lakših i srednje teških bolesnika, jer po svim normativima i po svim procedurama, samo teški bolesnici i kritična stanja idu na Infektivnu kliniku SKB Mostar. Pošto ovo nismo imali, Infektivna klinika je prihvatala i pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, ali dok su imali kapacitet za to, te je sve manje i manje prostora, a naša Opšta bolnica ne da nam ne izlazi u susret, nego nam otežava rad.

Sada moram građanima nešto pročitati, nešto što smo od samog starta tražili, prije nego što se i desila epidemija u našem gradu. Tražili smo da se bolnica pripremi, naravno po svim pravilima, jer je meni kao epidemiologu bitno da ne dođe do intrahospitalne infekcije, jedan zaseban odjel, jedan zaseban tim njihovih ljekara, četiri ljekara, osam medicinskih tehničara koji bi radili na tim slučajevima, a ostali ljekari bi normalno liječili druge slučajeve gdje nema sumnje na korona virus i tako bismo spriječili intrahospitalnu infekciju.

NISU TO HTJELI!!! Potom je Dom zdravlja, na moju inicijativu, napisao zahtjev, molbu, nazovite to kako hoćete, Kantonalnom štabu civilne zaštite, koji je donio naredbu. Pročitat ću vam tu naredbu koja nam je došla 23.3. i da smo na ovaj način radili bilo bi mnogo uspješnije i bolje za naše građane.

Ova naredba od 23.3. kaže:

1.) Naređuje se rukovodstvu Opšte bolnice Konjic da s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Opštini Konjic, osiguraju uvjete zbrinjavanja lakših i srednje teških oblika bolesnika oboljelih od korona virusa, u sklopu svoje ustanove

2.) Za provođenje ove naredbei odgovorna je direktorica Opšte bolnice Konjic prim. dr. Suzana Begić Sokolović

3.) Ova naredbaa stupa na snagu danom donošenja

Dakle, ova naredba je došla 23.3. i do dan danas nije sprovedena.

Mogu govoriti o izolatoriju, ali izolatorij je predviđen za skroz nešto drugo i time sada neću opterećivati građane, ali jednog dana biti će vremena, jer ću ovo stalno podvlačiti, jer me ovo prvenstveno boli kao ljekara. Zašto će nam bijeli mantili? Da se slikamo kad nam je lijepo? Služe nam da pomažemo ljudima, da budemo humani, položili smo Hipokratovu zakletvu i zato smo morali da ovo sprovedemo u djelo, jer je to bilo najbolje za naše građane.

Pogledajte šta rade nama, ne nama kao osoblju Doma zdravlja, nego nama kao građanima. Oni, da bi skinuli sa sebe odgovornost i ja ne znam je li to iz straha, razumijem strah, ali ovo ide u izvlačenje od posla, traže od naše Hitne pomoći, DAKLE HITNE POMOĆI DOMA ZDRAVLJA (koja je u startu na taj način opredjeljena po naredbi gdje je rečeno da naša Hitna pomoć radi samo sa febrilnim stanjima gdje postoje akutne respiratorne infekcije, gdje imamo sumnju na korona virus, i zbog toga smo mi po svim procedurama formirani, imamo zaštitnu opremu i specijalno vozilo) koja je izložena opasnosti od korona infekcije, da ide građanima koji boluju od hroničnih bolesti, da idu u kućnu posjetu moždanim udarima, infarktima... Dakle, da jedan te isti tim, MIMO SVIH EPIDEMIOLOŠKIH PRAVILA, ide u posjete tim ljudima i odnese im korona virus.

Čim sam čula to obavještenje na radiju, reagovala sam na taj način da sam nazvala našu Hitnu pomoć Doma zdravlja Konjic i rekla da to ne rade, da to ne smiju raditi, jer to nije po pravilima epidemiologije, jer je opasno. Ne smiju ići našim hroničarima koje štitimo maksimalno, našim starijim osobama koje štitimo ovim mjerama. Ne smije otići isti tim koji pregleda sumnjive i potvrđene slučajeve infekcije korona virusom hroničnim bolesnicima i starijim osobama.

OVO JE POSAO, DUŽNOST I OBAVEZA URGENTNOG CENTRA OPŠTE BOLNICE KONJIC.

Mimo svih pravila, Opšta bolnica Konjic se izmiče i radi ono što ne treba. Imala sam silnu potrebu, kao ljekar epidemiolog, kao čovjek, da kažem našim građanima ko je ovdje pokazao svoje pravo lice, ko je uradio ono što je u interesu građana, a ko i dan danas, iz meni neshvatljivih razloga, radi sve što ne treba.

Nadam se da će biti pravde, nadam se da će jednog dana svi odgovarati, kako za svoja dobra djela, tako i za svoja nedjela, nemarnost, neodgovornost i za to što ništa nisu uradili onako kako ih je naučila Hipokratova zakletva.



(Vijesti.ba )

Izdvajamo