15.04.2020 / 13:10 KORONAVIRUS - Osmi smrtni slučaj

Nova žrtva koronavirusa u HNK, preminula 75-godišnja žena iz Čitluka

Nova žrtva koronavirusa u HNK, preminula 75-godišnja žena iz Čitluka
Foto: Vijesti.ba
Zabilježen je novi smrtni slučaj od COVID-a 19 u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Preminula je pacijentica iz Čitluka rođena 1945., koja je bolovala od kardio-bolesti.

Na jučerašnjoj konferenciji zbog određenih nejasnoća, nije saopšten jučerašnji smrtni slučaj, koji je tako potvrđen danas. Preminula je, naime, muška osoba iz Međugorja koja je bila osigurana u Zapadno-hercegovačkom kantonu, tačnije u Ljubuškom. I ovaj preminuli imao je kardio-smetnje, a uz to je bio i dijabetičar.

Od početka pandemije na prostoru ovog kantona preminulo je osam osoba. Po tri su iz Čitluka i Konjica, a po jedna iz Mostara i Čapljine.

Tokom posljednja 24 sata u Mostaru su testirani uzorci 111 osoba, među kojim je samo jedna bila pozitivna. U COVID 19 bolnici u ovom trenutku liječi se 25 bolesnika.

Sedam pacijenata diše uz pomoć respiratora, a njih 12 je na potpornoj terapiji. Ukupan broj oboljelih na području kantona je 205 – u Mostaru 65, Konjicu 28, Jablanici 12, Čitluku 78 i Čapljini 21 osoba, dok u Ravnom, Stocu i Neumu na sreću zasad nema oboljelih.

Ohrabrujući je i podatak da od 3. aprila novozaraženih nema u Općini Konjic, koja je ranije bila najveće žarište u državi.

- Na prostoru HNK-a dosad imamo i 16 potpuno oporavljenih, kao i da su u posljednja 24 sata četiri lakša slučaja u Mostaru prebačena u izolatorij, rekao je doktor Nermin Avdić.

Naredni korak će, kako je rekao, biti sprječavanje ulaska virusa u zdravstvene ustanove. Radit će se i na prevenciji u staračkim domovima u kojim će se povećati broj testiranja i zabraniti posjete.

Ministar obrazovanja HNK-a Rašid Hadžović pohvalio je osoblje, učenike, studente i roditelje, kazavši kako je u rekordnom roku u ovom kantonu uspostavljen nastavni proces putem online sistema.

- Hvala kompanijama i pojedincima koji su bili društveno odgovorni. Radit ćemo i dalje na poboljšanju uslova za sve učenike. Sati se neće nadoknađivati, a nadamo se i da će se učenici uskoro vratiti u klupe, rekao je, te najavio online aplikaciju za upis učenika u prve razrede osnovne škole.

Na odjelu ortopedije SKB-a na kojem su zaražena tri ljekara i tri medicinske sestre nema zaraženih pacijenata. Prethodno je jedna pacijentica koja je na ovom odjelu hospitalizirana 25. marta, nakon napuštanja bolnice dobila simptome, te se ispostavilo da je pozitivna.

Na pitanje portala Vijesti.ba kako komentira procjene stručnjaka za ustavno pravo koji kažu da je odluka o zabrani napuštanja mjesta boravka u HNK neustavna, savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka je citirao izjavu Eugena Ćubele, načelnika Kantonalnog štaba CZ HNK:

"Odluka je utemeljena na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti".

- Napominjem kako su postupak HNK slijedili i ZHK i RS, te se odluka sukladno analizama s terena pokazala učinkovitom i donesenom u ključnom trenutku - rekao je Juka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo