14.04.2020 / 21:08 BiH - Predsjednik SDA za FTV

Izetbegović: FBiH prvi put pravi ekonomski uspjeh, to je Novalić

Izetbegović: FBiH prvi put pravi ekonomski uspjeh, to je Novalić
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Rezultat dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) je 330 miliona eura za BiH, što je otprilike četvrtina ili petina onoga što će nam trebati u sljedećih godinu dana da prebrodimo ovu zdravstvenu i ekonomsku krizu.

Poručio je ovo večeras lider SDA Bakir Izetbegović gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Izetbegović kaže da uopšte nije obraćao pažnju na kritike kojima je bio izložen nakon što je s predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem stavio svoj potpis na dokument MMF-a.

- Opozicija mora da nešto priča. Ako ne napravite grešku, onda ona mora da je izmišlja. Jeste da nije vrijeme za to, ali eto dokoni su, očito da ništa ne rade, sjede kući i od svega prave čudo - kazao je Izetbegović.

Navodi da, kad god sjedne s Čovićem i Dodikom, "šta god da se dogovorimo, uvijek će se reći da se tu nešto popustilo, da to nije trebalo tako, da je moglo bolje, da su trebali tu biti i još neki drugi".

Od spomenutih 330 miliona eura, 62 posto pripast će Federaciji BiH, 38 posto Republici Srpskoj, s tim da će oba entiteta izdvojiti po pola procenta za Brčko distrikt, prenose Vijesti.ba.

- Sama ta grčevita borba za procente, gdje se Dodik zaista satima borio za 1-2 procenta, nastala je iz potrebe RS-a, koja je u jako teškoj situaciji, da se svaki procenat dobije - kazao je Izetbegović.

Naglašava da tri četvrtine ekonomskog života, 80 posto goriva i 90 posto stranih investicija ide u FBiH, s tim da se tri četvrtine PDV-a prikupi također u FBiH.

- Meni je razumljiva ta borba gospodina Dodika za svaki procenat. Mi smo postigli nekih 62 posto za FBiH. Pare se vraćaju, procenat osobito nije ni važan, bitno je da se došlo do te sume - rekao je Izetbegović.

Čović je tražio 70 posto za kantone, a Izetbegović kaže da je prihvatio 50 posto, jer je ta podjela otprilike i kad se sredstva prikupljena PDV-om dijele: 36 posto je za FBiH, 51 posto za kantone.

- Za mene je bilo prihvatljivo 50:50 u ovoj situaciji, mada će možda ova kriza i više da košta kantone. Možda će im trebati još pomoći, jer oni drže zdravstvo, policiju, školstvo, biroe rada... Dakle, ljude koji ostaju bez posla. Čuli smo, ima ih 19.000, i trebamo im dati neku minimalnu plaću - naveo je lider SDA.

Novac će kantonima biti dodjeljivan na osnovu broja stanovnika po popisu iz 2013., a ne na osnovu broja zaraženih, prenose Vijesti.ba.

- Sve skupa je 1.000 zaraženih, nije to sad nešto što košta stotine miliona. Ali klinički centri će dobivati otprilike ista sredstva - sarajevski, mostarski i tuzlanski. Pokušat ćemo da Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde i Posavskom kantonu, malim i teško održivim kantonima, damo dupli iznos da se zaduže - pojašnjava Izetbegović.

Sva pomoć pojedinih evropskih zemalja treba da ide preko Vijeća ministara BiH, a ne selektivnim pristupom.

- Mislim da je to politički pristup, da se ova kriza koristi da se pokaže ko je na čijoj strani. Mislim da ovo Rusija nikako nije trebala da uradi. Ne možete vi dijeliti bolesne ljude na Srbe, ljude koji žive u jednom i u drugom entitetu. Ovdje se htjela potcrtati pomoć RS-u i njihova podrška nekretanju BiH ka NATO-u - rekao je Izetbegović.

S druge strane, još u Dejtonu su prihvaćeni specijalni odnosi Hrvatske s Hrvatima u BiH - iako je to nakaradna stvar - tako da ona i inače pomaže samo Hrvate u BiH, prenose Vijesti.ba.

- Ne bi trebala to raditi. U ovoj situaciji treba raditi ono što je radila Turska, koja je pravilno postupila, dok je Mađarska promijenila plan kada je ministrica napisala pismo, a SDA jučer reagovala - poručuje Izetbegović.

Baš kao što je Dodik zatražio pomoć od predsjednika Rusije, lider SDA kaže da je isto mogao uraditi od predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

- Prije 25 dana sam poslao spisak nečega što nam treba, i naravno to ide preko Crvenog križa svima jednako. Mi branimo BiH na takav način. Dakle, nisam rekao pošalji samo Bošnjacima, pošalji samo u entitet FBiH. Po meni je to normalan odnos - navodi Izetbegović.

Ističe da je govorio Dodiku kako to nije u redu, prenose Vijesti.ba.

- Ali znate Dodika i njegov odnos. Čovjek koji nagradi ratnog zločinca Radovana Karadžića i na taj način soli rane ljudima iz Srebrenice. Zašto se onda čuditi što je ovakve stvari uradio. Trebate vidjeti kako je danas odgovorio Komšiću, koji je rekao da treba pomoći RS-u, kojoj je teže u ovome času. Pogledajte šta je sve Dodik izgovorio Komšiću - upitao je Izetbegović.

Govoreći o radu federalnog premijera Fadila Novalića i tzv. korona-zakonu, koji je upućen u hitnu parlamentarnu proceduru, Izetbegović ističe da je Novalić u nekim kritičnim momentima hrabro govorio šta treba uraditi, kao što to rade pravi lideri.

- Rekao je: trebaju se usvojiti akcize, treba zakon o radu, treba zakon o penzionerima. I svaki put je bio u pravu. U krivu su bili ovi koji sad ništa ne rade, nego samo pametuju - rekao je Izetbegović.

Upitan pruža li RS konkretniju pomoć privrednicima, poslodavcima i radnicima, Izetbegović naglašava da prethodnih pet godina rade i Novalić i vlast u RS-u, u kojoj postoji vrlo jednostavan sistem – "na vrhu su Dodik i ostali, a sljedeći nivo su opštine u kojima uglavnom žive Srbi koji drže sve u svojim rukama".

- Kao što rekoh, dvije trećine stanovništva je u FBiH, ali su i tri četvrtine ekonomskog života u FBiH. I to je Novalić. I svaki put je bio u pravu kad su bile dileme. Ovaj put je ponudio nešto što se da mijenjati. Dakle, neki bazični zakon koji ćemo mi stalno prilagođavati. Radit će se stalno rebalansi budžeta. Vjerujte, čovjek je pet godina tu gdje jeste, i doveo je FBiH gdje jeste. Konačno ju je napravio solventnu. FBiH se stalno zaduživala dok nije došao Novalić. Prvi put pravi uspjeh, pravi milijarde. Vjerujte tom čovjeku. Možda ne umije dobro da govori, ali umije da dobro radi - ocijenio je Izetbegović.

Ako se kaže da smo u posljednjih pet godina imali pet milijardi suficita u prikupljanju raznovrsnih poreza, ako je broj novozaposlenih 61.000 u FBiH - to su brojke koje se daju provjeriti, dodaje lider SDA.

- Dakle, on je ponudio bazične stvari - rasteretiti privrednike, pomoći im da plaćaju doprinose. Onim koji odu na biro rada dati minimalnu plaću. To je ono što je ponudio Novalić. Na to sada idu razni prijedlozi i utrkuju se. Po onome što predlažu, trebalo bi budžet povećati za 50 posto, a ne smanjiti za 40 posto - govori Izetbegović.

U ovom momentu, ocjenjuje, neophodno je precizno proračunati prihodovnu stranu - koliko padaju direktni, a koliko indirektni porezi, i onda se "pružiti onoliko koliko je jorgan dug", prenose Vijesti.ba.

- Neka onda ne prave liste lijepih, populističkih želja prema narodu. Svi se udvaraju narodu govoreći da mu treba sve dati. Ne. Mi moramo, dakle, štediti. Moramo se svi odreći nekih stvari da bi se pomoglo tom realnom sektoru - dodao je Izetbegović.

Kada je u pitanju Trgovska gora, ovaj put će BiH, navodi Izetbegović, iskoristiti sve svoje pravne alate da Hrvatskoj onemogući deponovanje nuklearnog otpada.

- Ovaj put imamo dobre alate, za razliku od naše borbe da se izborimo za UNKLUS i Pelješki most. Ovaj put imate konsenzus u BiH. Hrvatska ima obavezu da napravi elaborat, da nas pozove da učestvujemo u elaboratu koji se odnosi na ekološki uticaj deponovanja otpada na Trgovskoj gori. Dužni su, ako mi kažemo da tražimo arbitražu, da na to pristanu. I na kraju krajeva, imamo politički konsenzus - niko u BiH se ovaj put ne izmiče u korist Hrvatske - dodao je Izetbegović.

Na kraju je poručio kako smatra da će lokalni izbori biti odgođeni, možda za proljeće, a možda i za jesen iduće godine, prenose Vijesti.ba.

- U ovim uslovima ne bih rekao da je moguće napraviti valjane izbore - zaključio je predsjednik SDA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo