14.04.2020 / 18:38 KORONAVIRUS - Koronavirus

Crna Gora: Registrovano novih pet slučajeva, zaražene 283 osobe

Crna Gora: Registrovano novih pet slučajeva, zaražene 283 osobe

U Crnoj Gori potvrđeno je još pet slučajeva virusa korona i do sada su zaražene 283 osobe, rečeno je danas na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Јevto Eraković rekao je da se od virusa korona oporavilo 46 pacijenata, a da je na liječenju u toj ustanovi 16 pacijenata, od kojih su dva priključena na respirator i stabilnog su stanja.

- Nažalost, svaki pacijent na respiratoru je životno ugrožen - naveo je Eraković.

Prema njegovim riječima, četiri radnika Kliničkog centra pozitivna su na Kovid-19, a u kompletnom sistemu je zaražen 21 zdravstveni radnik.

Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da se 189 osoba liječi u kućnim uslovima.

Mugoša je naveo da je u Crnoj Gori 11 zaražene djece do 10 godina, navodeći da oni, uglavnom, nemaju simptome i da su prenosioci.

- Moramo poštovati mjere i naredbe koje su donesene, zarad očuvanja zdravlja i života. Da je tako, pokazuju i Tuzi. Imali smo izuzetno poštovanje mjera i eFikasno suzbijanje epidemije. Tuzi sada počinju da se vraćaju na staro stanje - rekao je Mugoša na konferenciji za novinare.

On je naveo da svako okupljanje, bez obzira je li vejrsko ili drugog tipa, utiče na to da se epidemiološki rizik znatno povećava.

- Kada je riječ o vjerskim obredima, rizik je znatno veći jer se okupljaju ljudi koji se međusobno i ne poznaju. Ponavljamo da ne smijemo da dozvolimo bilo kakvo kršenje naredbi, i to je iznad svega - dodao je Mugoša.

On je rekao da je "preveliki epidemiološki rizik" za ljude koji dolaze na skupove.

- Mi se ne slažemo sa tim da se drugačije slavi Vaskrs sem kod kuće. Sveštenstvo može da vrši obrede, ali uz poštovanje mjera. Zahtijevamo da sveštenstvo pozove vjernike da ostanu kod kuće i slave praznik - istakao je Mugoša.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo