14.04.2020 / 13:07 KORONAVIRUS - Krizni štab HNK

Juka: Tri nova slučaja koronavirusa u Čitluku, 4 otpušteno na kućno liječenje

Juka: Tri nova slučaja koronavirusa u Čitluku, 4 otpušteno na kućno liječenje
Foto: Vijesti.ba
U protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 109 uzoraka, od kojih je za područje HNK potvrđeno troje pozitivnih na koronavirus - sve troje iz Čitluka.

Rekao je ovo na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba HNK savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka.

- U izolacijskom bloku Covid bolnice SKB Mostar u ovom trenutku leži 28 bolesnika, od toga devet u respiracijskom centru izolacijskog bloka 1, a 19 u izolacijskom bloku 2 - rekao je Juka.

Proteklog dana u Covid bolnicu zaprimljena su tri nova pacijenta, a dobra je vijest da su četiri otpuštena na daljnje kućno liječenje.

Od 17. marta, kada je registrovan prvi slučaj virusa, ukupno je zaraženo šest doktora od kojih je jedan hosptaliziran, četiri medicinske sestre i tri radnika koji su zaposlenici SKB-a Mostar na nekim drugim funkcijama.

U samoizolaciji je tokom marta boravilo 36 zdravstvenih radnika, a u aprilu njih 40. Virus se nedavno pojavio na odjelu ortopedije, a vjerovatno se radi o kućnom kontaktu.

- Zahvaljujući maksimalno dobroj organizaciji, uspjeli smo premostiti i taj udar koji se dogodi kada moramo iz stroja izbaciti određeni broj radnika, istakla je doktorica Jelena Ravlija, glavni epidemiolog SKB Mostar.

Na pitanje šta bi prvo moglo biti na popisu za oporavak u privrednim mjerama u HNK-a, oni koji su se pojavili na konferenciji govorili su o općim mjerama za privredu.

Juka je rekao da mjere za spas privredi niti jedan kanton ne može samostalno donijeti jer je to u nadležnosti viših nivoa vlasti.

- Prije donošenja konkretnih mjera moramo imati plan na nižim nivoima, kako bi se postupilo u koordinaciji. HNK čini ono što je u našoj nadležnosti i već će s prvim stavkama krenuti sa uštedama gdje god to bude moguće. Te novce ćemo usmjeriti, kako u borbu sa korona virusom, tako i u mjere za privredu - dodao je Juka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo