6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

13.04.2020 / 11:36 KORONAVIRUS - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Džaferović: Ne smije doći do smanjenja penzija i invalidnina

Džaferović: Ne smije doći do smanjenja penzija i invalidnina
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Došli smo da vidimo na licu mjesta kako stoje stvari kada je u pitanju borba protiv ekonomije, ali i nastojanje da sačuvamo ekonomiju, poručio je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa...

... premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u Vladi ZDK, te predsjedavajućim Skupštine ZDK Ćazimom Huskićem.

Prema njegovim riječima, zajednička akcija entitetske i državne vlasti donosi rezultat, spriječen je nagli rast epeidemije, a to je svima bio cilj jer naši zdravstveni kapaciteti nisu takvi da bi mogli podnijeti takav rast.

- To je u BiH uspješno postignuto i želim iskoristiti priliku i pozvati građane BiH da se strogo pridržavaju mjera uputa i naredbi institucija. Federalna vlada je poduzela niz koraka i mjera kako bi nabacila nedostajuću opremu - kazao je Džaferović.

Ističe da, koliko mu je poznato, federalna vlada, nakon što je riješila pitanje testova, riješila i pitanje respiratora.

- Njih 100 treba doći u FBIH i rasporedit će se shodno broju stanovnika. Poduzimaju se mjere zaštite ekonomije, federalna vlada ih poduzima a vidim da je to učinila i kantonalna vlada - ističe Džaferović.

Još jednom napominje da svi zajedno moraju podnijeti teret koj već nastupa i koji će biti i kada prođe pandemija.

- Svi ćemo morati zajedno da podneseno teret ove krize. Treba krenuti od onih najvećih plaća, ne treba dirati prava invalida penzionera i ljudi kojima je potrebna pomoć. Čuo sam da je neko od poslodavaca, što je bilo nevjerovatno, da neko smanji penzije i invalidnine. Do toga me smije doći. Nadam se da više nikada u javnom prostoru nećemo čuti takvu vrstu bezobrazluka - zaključio je Džaferović.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo