11°C
Mostar 14°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

08.04.2020 / 13:55 KORONAVIRUS - 2,25 milijardi eura

Izdavanjem nove obveznice Slovenija povećala zaduženje zbog koronakrize

Izdavanjem nove obveznice Slovenija povećala zaduženje zbog koronakrize
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Izdavanjem nove obveznice s desetogodišnjim dospijećem te povećanjem opsega dviju prethodno izdanih državnih obveznica Slovenija se je na financijskom tržištu u utorak zadužila za novih 2,25 milijardi eura.

Time je zajedno s izdavanjem desetogodišnje obveznice za 1,5 milijardi eura u siječnju i izdavanjem trezorskih mjenica zemlja ukupan ovogodišnji dug povećala na 4,5 milijardi eura, prenosi Hina poslovni list "Finance".

Lani prihvaćenim programom financiranja državnog proračuna za  ovu godinu planiralo se zaduživanje u visini 1,58 milijarde eura. No, situaciju sa zaduživanjem promijenila je pandemija koronavirusa, te relaksacija strogih financijskih pravila u EU-u, koju su poduzele Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) zbog očekivanih negativnih posljedica ekonomskog šoka uzrokovanih pandemijom.

Slovenski parlament prošlog je tjedna potvrdio gospodarsko-socijalni paket za pomoć tijekom epidemije vrijedan 3 milijarde eura, a vlada najavljuje još jedan takav zakonski paket u visini najmanje tri milijarde eura do kraja ovog mjeseca.

U obraćanju naciji o stanju u kojemu se Slovenija nalazi zbog epidemije Covida-19 soovenski premijer Janez Janša pohvalio je ECB i Europsku komisiju što labavljenjem financijskih  pravila pomažu članicama EU-a koje se suočavaju s ekonomskim šokom koji je posljedica pandemije.

Janša se ponovno založio za izdavanje tzv. koronaobveznica, kako bi se te zemlje bolje suočile s krizom i mogle zadužiti na financijskom tržištu pod povoljnijim uvjetima jednakim za sve, a za koje bi jamčila cijela Europska unija.

Najavio je da će dobar dio slovenskih poduzeća koja sada ne rade kao i neke uslužne djelatnosti te promet "možda"  početi raditi nakon Uskrsnog ponedjeljka, ako se  Slovenci i dalje budu disciplinirano držali restrikcija i vodili računa o socijalnoj distanci, te da bi i neka stroga ograničenja u tom slučaju mogla biti ukinuta krajem travnja.

Države koje nakon obuzdavanja epidemije budu sačuvale svoje resurse i gospodarstvo u većoj mjeri, te prođu s manje štete, bit će nakon izlaska iz krize konkurentnije i moćnije i imat će nove prilike, kazao je u govoru na nacionalnoj televiziji u utorak navečer Janša.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo