15°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

08.04.2020 / 13:41 KORONAVIRUS - Izačić i Maljevac

U USK-u određeni ljekarski timovi za rad na graničnim prijelazima

U USK-u određeni ljekarski timovi za rad na graničnim prijelazima
Foto: FENA - Vijesti.ba

Kantonalni štab civilne zaštite i Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) odredili su i organizirali ljekarske timove za rad na graničnim prijelazima Izačić i Maljevac, čime su ispoštovali naredbu Federalne uprave civilne zaštite.

-Naređeno je da na graničnim prijelazima u svakom momentu imamo ljekara i medicinskog tehničara. S obzirom da su kod nas dva prijelaza koja rade 24 sata, organizirali smo po četiri zdravstvena tima za Izačić i Maljevac. Na Graničnom prijelazu Izačić radit će timovi iz domova zdravlja u Bihaću i Sanskom Mostu, te timovi iz Lječilišta Gata i Zavoda za javno zdravstvo USK. Za Maljevac su zaduženi timovi iz domova zdravlja u Velikoj Kladuši, Cazinu, Bosanskoj Krupi i Bužimu. Po potrebi ćemo uključiti i druge - kazala je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Dodala je i da se večeras iza ponoći ili u ranim jutarnjim satima očekuje i organizirani povratak više od stotinu građana Bosne i Hercegovine, koji su bili na privremenom radu u inostranstvu.

-Zbog toga ćemo večeras na Granični prijelaz Izačić uputiti dva medicinska tima, te će sve osobe biti detaljno pregledane. Ljudi sa određenim simptomima bit će upućeni prema domovima zdravlja na dalje liječničke pretrage, dok će onima bez simptoma biti određena obavezna kućna samoizolacija. U ovom momentu ćemo tako postupiti, s obzirom da karanteni još nisu stavljeni u upotrebu - kazala je Ćemalović.

Istaknuto je i da će dva medicinska tima biti određena za rad u privremnom prihvatnom centru Lipa, koji bi ubrzo trebao biti spreman za prijem migranata sa ulica i iz napuštenih objekata u Bihaću.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo