5°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

08.04.2020 / 12:35 KORONAVIRUS - Videokonferencija

Ministri finansija EU nisu postigli dogovor o većoj podršci ekonomijama

Ministri finansija EU nisu postigli dogovor o većoj podršci ekonomijama

Ministri finansija Evropske unije nisu se uspjeli dogovoriti tokom  cijelonoćnih razgovora o većoj podršci ekonomijama pogođenim koronavirusom, a njihov je predsjednik u srijedu ujutro rekao da do četvrtka obustavlja te razgovore.

Evropska centralna banka poručila je ministrima finansija iz zemalja eurozone da bi eurozoni trebale fiskalne mjere u vrijednosti do 1,5 biliona eura kako bi se riješila ekonomska kriza izazvana epidemijom Covida-19, kazali su zvaničnici Reutersu.

Ali na videokonferenciji koja je u srijedu završena bez dogovora nakon 16-satnih diskusija, Njemačka, Holandija i druge zemlje sjeverne Evrope bile su spremne podržati mjere EU u vrijednosti od samo 500 milijardi eura, rekli su zvaničnici koji su učestvovali na sastanku.

Diplomatski izvori i zvaničnici rekli su da je došlo do spora između Italije i Holandije oko uslova koji trebaju biti vezani za odobravanje kredita za zemlje eurozone i za vlade koje se bore protiv pandemije.

- Italijani su željeli da se mutualizacija duga razmatra kao jedan od mogućih instrumenata za oporavak, ali su se Holanđani tome protivili - rekao je jedan diplomatski izvor.

Zvaničnik koji je učestvovao u razgovorima rekao je u srijedu oko četiri ujutro po srednjoevropskom vremenu da je Holandija jedina odbila podržati tekst za koji se očekuje da će se ministri dogovoriti da dobiju odobrenje za novi skup ekonomskih mjera od 27 zemalja.

Odobravanje zajedničkog duga bilo je uvijek uzrok spora između ekonomski slabijih južnih zemalja poput Španije i Italije i fiskalno štedljivog sjevera, na čelu s Njemačkom i Holandijom, od kada su finansijske krize i krize eura počele prije desetak godina, podsjeća Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo