14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

07.04.2020 / 15:12 KORONAVIRUS - Telefonski sastanak

Turković - Čavušoglu: Učiniti maksimalne napore da se pandemija pobijedi

Turković - Čavušoglu: Učiniti maksimalne napore da se pandemija pobijedi
Foto: MVPBiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je telefonski razgovarala s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom.

Tom prilikom razmijenili su zabrinutost za stanje uzrokovano pandemijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini i u Republici Turskoj, te istaknuli potrebu da ove dvije prijateljske zemlje učine maksimalne napore da se pandemija pobijedi.

Ministrica Turković se zahvalila ministru Čavušoglu što je Republika Turska među prvima pružila pomoć Bosni i Hercegovini u medicinskoj opremi, te zamolila puštanje opreme koja je kupljena od bosanskohercegovačke firme, a nalazi se blokirana u Republici Turskoj.

- Ministrica Turković je izrazila želju da i mi pomognemo Turskoj kako bi makar na simboličan način olakšali tešku situaciju vezano za COVID-19, koji u Turskoj bilježi oko 700 smrtnih slučajeva i 30.000 zaraženih - saopćeno je iz MVP BiH.

U saopćenju se navodi da je ministar Čavušoglu naglasio da Republika Turska podržava napore BiH u borbi protiv koronavirusa, te da će Bosni i Hercegovini pružati materijalnu i medicinsku pomoć, osigurati podršku u nabavci neophodnih roba kao i stručnu pomoć.

Na kraju telefonskog razgovora, ministar Čavušoglu je prenio iskrene želje da se oboljeli brzo oporave, a pandemija COVID-19 što prije okonča - navodi se u saopćenju.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo