-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

07.04.2020 / 14:24 KORONAVIRUS - U Milano i Bergamo

Evropska unija poslala prvu medicinsku pomoć Italiji

Evropska unija poslala prvu medicinsku pomoć Italiji
Foto: Vijesti.ba
Evropska pomoć Italiji, posredstvom zajedničkog Mehanizma civilne zaštite, poslata je u Milano i Bergamo, saopšteno je iz Evropske komisije.

U Briselu su zahvalili Rumuniji, Norveškoj i Austriji na pomoći Italiji u situaciji koja je ”teška za sve”, prenosi Tanjug.

”Znamo da je Italija snažno pogođena ovim virusom. Svjesni smo da u početku nije bilo adekvatne pomoći koju je Italija tražila od drugih zemlja članica. Stvari su sada promijenile, a Italija nije sama”, kaže komesar za krizne situacije Janez Lenarčić.

U Briselu navode da je u ponedjeljak Italiji preko Evropskog centra za koordinaciju u hitnim situacijama poslato dva miliona hirurških maski, 200 hiljada N95 maski i 50 tona testova, prenosi rtcg.

U pitanju je, kako se navodi, pomoć koja je u EU stigla iz Kine.

Podsjeća se i da su zemlje članice, na bilateralnim osnovama, slale zaštitnu medicinsku opemu Italiji i preuzimale neke od pacijenata iz italijanskih bolnica.

”Sada je broj slučajeva infekcije COVID19 u Španiji prešao brojke iz Italije. Toga smo svjesni i radimo na tome”, kazao je Lenarčić.

On je najavio da će u Španiju uskoro da bude poslata zaštitna oprema koju je EU donirao Tajvan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo