-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

07.04.2020 / 14:08 KORONAVIRUS - Saopćenje za javnost

Misija OSCE-a pozdravila održavanje sjednice Parlamenta FBiH

Misija OSCE-a pozdravila održavanje sjednice Parlamenta FBiH
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravila je danas održavanje sjednice Parlamenta Federacije BiH u ovim izazovnim vremenima.

Uloga parlamenta je od fundamentalnog značaja u osiguravanju da se čuje glas predstavnika građana i da ti predstavnici pruže ključni doprinos i nadzor nad radom vlade, smatraju u OSCE-u.

- Razumljivo je da će neke procedure biti pojednostavljene tokom krize, ali ono što je neophodno je da ključni principi demokratskog društva moraju biti ispoštovani - saopćili su iz OSCE-a.

Kako su naveli kriza uzrokovana virusom COVID-19 će imati dalekosežne društvene i ekonomske posljedice i u tom smislu, uloga predstavničkih tijela će biti ključna u osiguravanju da svi glasovi u društvu budu uključeni u definiranju odgovora.

- U današnjem svijetu je moguće održati punu funkcionalnost kolektivnih tijela bez potrebe da se ona i fizički okupe. U tom smislu, pozdravljamo napore Parlamenta FBiH da ubrzano izmijeni svoj Poslovnik o radu da bi garantirao i funkcionalnost institucije i sigurnost i zdravlje svojih članova i zaposlenika - saopćeno je iz OSCE-a.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo