9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

07.04.2020 / 13:45 KORONAVIRUS - Telefonski sastanak

Čović razgovarao s veleposlanicima Francuske i Nizozemske

Čović razgovarao s veleposlanicima Francuske i Nizozemske
Foto: Dom naroda PSBiH

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović danas je imao odvojene telefonske razgovore s veleposlanikom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom i s veleposlanikom Kraljevine Nizozemske u BiH Reinoutom Casparom Vosom.

Čović i veleposlanik Rousson razgovarali su o aktualnoj situaciji u obje zemlje. Posebno je naglašena tema zdravstvene zaštite stanovništva, kao i mjere koje se poduzimaju pri spriječavanju širenja zaraze koronavirusa. Uz mjere pomoći zdravstvenom sustavu, sugovornici su komentirali i konkretne mjere pomoći gospodarstvu, kao i stabilizaciji ekonomskih prilika.

Sugovornici su se složili kako su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske tradicionalno dobri i prijatelјski, te smatraju kako bi se dodatnim koracima mogla unaprijediti ekonomska i gospodarska suradnja, na čemu će se, kako je istaknuto, raditi u budućem razdoblju.

Predsjedavajući Čović zahvalio je veleposlaniku Roussonu na pomoći koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini u procesu EU i NATO integracija.

Predsjedavajući Čović i veleposlanik Casper Vos razmijenili su informacije i stajališta o zdravstvenom stanju uzrokovanom pojavom pandemije koronavirusa. Naglašena je važnost poštivanja svih donesenih mjera zaštite stanovništva, uz uvažavanje preporuka liječnika, epidemiologa i svih zdravstvenih ustanova.

Komentiran je i liberalni pristup Nizozemske u borbi s koronavirusom. Ovim pristupom želi se u najmanjoj mjeri narušiti društveni i ekonomski život, istaknuo je veleposlanik Caspar Vos.

Istaknuta je potreba međunarodne solidarnosti u borbi protiv pandemije, koja će, osim zdravstvenih problema, uzrokovati i probleme u gospodarstvu na globalnoj razini.

Komentirajući političke prilike u Bosni i Hercegovini, predsjedatelj Čović je istaknuo kako europski put BiH nema alternativu, te dodao kako Nizozemska može pomoći BiH u reformskim procesima, kao i u procesu preuzimanja obveza ka članstvu u EU.

Sugovornici su također naglasili da su ekonomski odnosi dviju zemalja dobri, te da postoji prostor za unapređenje suradnje na ekonomskom planu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 



(Vijesti.ba)

Izdvajamo