10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

06.04.2020 / 22:29 KORONAVIRUS - 15. aprila

Danska otvara škole i vrtiće, Norveška "stavila pandemiju pod nadzor"

Danska otvara škole i vrtiće, Norveška "stavila pandemiju pod nadzor"
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Danska će 15. aprila ponovno otvoriti dječje vrtiće i škole za djecu od 1. do 5. razreda ako broj smrtnih slučajeva i zaraze od novog koronavirusa ostane stabilan, a norveška vlada je u ponedjeljak objavila da je širenje covida-19 stavila pod nadzor, prenose agencije.

"To će vjerojatno donekle biti kao hod po žici. Ako ćemo stati duž puta mogli bi pasti a moglo bi poći krivo i ako idemo prebrzo. Stoga moramo poduzimati jedan po jedan oprezan korak", rekla je u ponedjeljak danska premijerka Mette Frederiksen na konferenciji za medije.

Ona je pozvala Dance da se pridržavaju vladinih smjernica o socijalnom distanciranju i higijeni.

Danska je jedna od prvih europskih zemalja koja je uvela mjere za ograničavanje fizičkih kontakata među građanima a do sada je zabilježila 187 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom.

Norveška vlada stavila je pod nadzor širenje Covida-19, objavio je u ponedjeljak ministar zdravlja te zemlje Bent Hoie no napomenuo je da je prerano za ukidanje mjera za suzbijanje pandemije.

Posljednji podaci pokazuju da u Norveškoj svaka zaražena osoba virus vjerojatno prosječno prenosi na 0,7 drugih, a prije uvođenja mjera za ograničenje kretanja i kontakata taj je broj bio 2,5.

"To znači da je epidemija koronavirusa stavljena pod nadzor", rekao je Hole.

Norveška je do sada zabilježila 5755 slučajeva Covida-19 a 59 je osoba umrlo od te bolesti koju izaziva novi koronavirus, prenosi Hina.

Ta je zemlja sredinom ožujka uvela stroge mjere, zatvorila svoje granice za strance a Norvežani koji su se vraćali iz inozemstva morali su ići u 14-dnevnu karantenu.

Škole, vrtići, crkve, sveučilišta i druge ustanove su zatvoreni.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo