-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

06.04.2020 / 16:21 KORONAVIRUS - U samoizolaciji 1.054 osobe

Dr. Pilav: Očekuje se otpust dvije osobe iz bolnice na Podhrastovima

Dr. Pilav: Očekuje se otpust dvije osobe iz bolnice na Podhrastovima
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom prof. dr. Aida Pilav kazala je danas na zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS kako su u samoizolaciji ...

... trenutno 1.054 osobe, dok je iz samoizolacije izašlo 2.680 osoba.

- U posljednja 24 sata potvrđeno je da je pet osoba pozitivno - istakla je dr. Pilav.

Dodala je kako se i prethodna 24 sata testirao sličan ili isti broj osoba kao i tokom cijele prethodne sedmice, te da su i rezultati bili sa sličnim ili istim brojem pozitivnih osoba.

Navela je kako je ukupan broj testiranih u Kantonu Sarajevo 640, pri čemu je sa jutrošnjim podacima ukupno pozitivnih 46, od kojih je jedan retestirani.

- Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), konkretno u bolnici na Podhrastovima, smješteno je sedam naših sugrađana, jedna osoba je na respiratoru, dok su dvije osobe u potpunom oporavku i očekujemo njihov otpust - kazala je Pilav.

Istakla je da je sretna što sa javnosti može podijeliti jednu dobru vijest, "jer od 46 oboljelih u Kantonu Sarajevo imamo dva potpuna oporavka pacijenata, te se čekaju još dva retestiranja za koja će se, nadamo se, za narednih 48 sati moći reći da su oporavljeni".

Odgovarajući na novinarska pitanja, dr. Pilav je izvijestila o karantenskom smještaju bh. državljana koji su sinoć stigli iz Švedske.

- Radi se o 62 bh. državljanina koji su smješteni u Studentski centar na Bjelavama. Dakle, za njih je napravljen sanitarni koridor, sačekala ih je epidemiološka ekipa i sve je provedeno u skladu sa dogovorom sa Kantonalnom upravom civilne zaštite, u pratnji pripadnika MUP-a i sa podrškom ekipa Hitne medicinske pomoći. Pregledani su od  kolega iz Hitne, a od jutros to rade kolege iz domova zdravlja. Naš prvi pregled govori o tome da niko od njih nema nekakve posebne poremećaje zdravstvenog stanja - saopćila je dr. Pilav, navodeći kako će narednih dana javnost biti redovno informirana o njihovom zdravstvenom stanju.

Kada je riječ o jučerašnjoj smrti kolege epidemiologa, prof. dr. Pilav nije željela komentarisati postavljena pitanja, već je samo rekla da se, nažalost, radi o još jednom smrtnom ishodu, a kojih je u Kantonu Sarajevo do sada bilo četiri, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo