4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

06.04.2020 / 15:36 KORONAVIRUS - New York Times

Smijenjeni kapetan američke mornarice pozitivan na Covid-19

Smijenjeni kapetan američke mornarice pozitivan na Covid-19
Foto: AP
Kapetan Brett Crozier, koji je zapovijedao nosačem aviona USS Theodore Roosevelt do nedavno kada je smijenjen jer je upozoravao da je došlo do izbijanje koronavirusa na brodu, pozitivan je na virus, objavio je New York Times u nedjelju.

Times je, pozivajući se na kolege iz Crozierove mornaričke akademije, rekao da je Crozier pokazivao simptome i prije nego što je u četvrtak smijenjen sa dužnosti na ratnom brodu.

Ministar odbrane Mark Esper izjavio je u nedjelju da je u toku istraga Crozierovih djela, prenijela je Xinhua.

Esper je također potvrdio da je na brodu Roosevelt bilo 155 pozitivnih pacijenata, da je testirano više od polovine posade i da nije bilo hospitalizacija.

Ratna mornarica planirala je evakuisati 2.700 od 5.000 članova posade, a dio bi ostao na brodu kako bi omogućili nastavak redovnih aktivnosti. Već u subotu 1.548 pripadnika mornarice iskrcalo se s broda, a New York Times, pozivajući se na lokalno udruženja hotela, piše da će barem dodatnih 400 pripadnika mornarice biti prebačeno u hotele u Guamu u nedjelju.

Crozier je ranije ove sedmice poslao interno pismo na pet stranica višim dužnosnicima u lancu zapovjedništva, moleći za pomoć Pentagona da obuzdaju širenje Covida-19 na brodu Roosevelt, navodeći da je potrebno da se 90 posto posade u Guamu stavi u karantin.

- Nismo u ratnom stanju. Nije potrebno da mornari umiru. Ako ne budemo sada poduzeli aktivnosti, nećemo spasiti nešto što je nama najvrijednije, a to su pripadnici mornarice - napisao je kapetan u pismu, koje je prvi put objavio San Francisco Chronicle.

Predsjednik Donald Trump u subotu je rekao da podržava Crozierovu smjenu, dodavši da je "strašno to što je uradio".

Viši zvaničnici u Demokratskoj stranci osudili su njegovu smjenu

- Crozier je bio opravdano zabrinut za zdravlje i sigurnost svoje posade, ali on nije podnio ogroman pritisak na odgovarajući način - rekli su zvaničnici Demokratske stranke.

Bivši potpredsjednik Joe Biden kritikovao je postupke mornarice. Kazao je da Crozier "treba dobiti pohvalu, a ne da bude smijenjen."


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo