-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

06.04.2020 / 13:06 KORONAVIRUS - Borba s virusom

Sarajevska općina Centar: Svaki stanovnik će dobiti višekratnu masku i rukavice

Sarajevska općina Centar: Svaki stanovnik će dobiti višekratnu masku i rukavice
Foto: Vijesti.ba
S obzirom na sve složeniju situaciju u vezi širenja koronavirusa Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica svakodnevno provodi aktivnosti u borbi protiv širenja ove zarazne bolesti.

Kako je prethodnih dana bilo i najavljeno, danas je u ovoj lokalnoj zajednici započela kampanja „Zaštitna maska za sve“ u okviru koje se vrši podjela višekratnih maski i zaštitnih rukavica.

Naime, s obzirom da je Federalni štab civilne zaštite donio naredbu o obaveznom nošenju maski tokom dana, a da je na tržištu zbog velike potražnje broj maski ograničen te ih je teško pronaći u slobodnoj prodaji, načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je donio odluku da Općina Centar nabavi maske i rukavice za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Načelnik Ajnadžić je sa proizvođačima ugovorio kontinuiranu isporuku ove zaštitne opreme za sve građane koji su prijavljeni po mjestu boravka na području općine Centar.

Podjela zaštitne opreme se vrši u prostorijama svih 18 mjesnih zajednica, a građani opremu mogu preuzeti u terminu od 11 do 12.30 sati.

Podjeli opreme danas se pridružio i načelnik Ajnadžić. Zajedno sa saradnicima posjećeno je svih 18 mjesnih zajednica u Centru.

- Ovo je samo jedna u nizu mjera i aktivnosti koje ova lokalna zajednica poduzima s ciljem pomoći stanovnicima koji žive na njenom području, ali i prevencije širenja koronavirusa. U ovakvim trenucima moramo raditi svi zajedno, učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo i sebe i druge, poručio je  Ajnadžić.

Također, volonteri i aktivisti Općine Centar na nekoliko lokacija na području ove lokalne zajednice dijele višekratne maske i rukavice građanima, a prethodno su higijenske pakete sa maskama i rukavicama uručili socijalno ugroženim građanima.

Ovim putem želimo da istaknemo da svi oni koji zbog mjera zabrane ne mogu izaći iz svojih domova ili se nalaze u stanju socijalne potrebe mogu pozvati telefonom mjesnu zajednicu kako bi im se na kućnu adresu dostavila zaštitna oprema ili izvršile određene usluge (nabavka neophodnih potrepština, podizanje lijekova iz apoteka, plaćanje računa i slično...).


(Vijesti.ba)

Izdvajamo