10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

05.04.2020 / 14:25 KORONAVIRUS - Krizni stožer

Još 5 zaraženih u Livnu, svi povezani sa pripadnikom OS BiH

Još 5 zaraženih u Livnu, svi povezani sa  pripadnikom OS BiH
Foto: Vijesti.ba

Krizni stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije (HBŽ) potvrdio je u nedjelju pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u toj županiji. Svih pet osoba su iz Livna i povezane su s prvozaraženim muškarcem iz Livna koji je u subotu smješen u izolacijski...

 ...blok Klinike za infektivne bolesti u Mostaru.

"Svih pet novozaraženih osoba povezano je s jučer hospitaliziranom osobom iz Livna kojoj je potvrđeno oboljenje virusom covid-19 i koja je priključena na respirator", za Fenu je kazala ministrica zdravstva rada i socijalne skrbi HBŽ-a Vasilija Broćeta.

Prema informacijama Stožera civilne zaštite HBŽ-a, prvozaraženi muškarac je prije tjedan dana došao iz Banja Luke, a uposlenik je Oružanih snaga BiH.

Oglasili se iz OSBiH

Operativni centar Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, putem lanca komandovanja i kontrole dobio je u subotu usmeno obavještenje da je pripadniku Komande za podršku Oružanih snaga BiH urađen test na virus COVID-19 te da je rezultat testa pozitivan.

Radi se o pripadniku OS BiH koji živi u Livnu, čije mjesto službe je Banja Luka. On je do 27. marta radio u mjestu službe, nakon čega je bio upućen da radi od kuće.

- Navedeni pripadnik OS BiH javio se 3. aprila, u jutarnjim satima, u Dom zdravlja u Livnu zbog disajnih problema. Urađen mu je test, a uzeti uzorci su upućeni u Mostar na analizu. U popodnevnim satima i sam pacijent je hospitaliziran u "COVID-bolnici" Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Rezultati analize potvrdili su, u jutarnjim satima 4. aprila, da je taj pripadnik OS BiH pozitivan na COVID-19 – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

U skladu s aktuelnom situacijom u Bosni i Hercegovini, regiji i šire, Oružane snage BiH provode zaštitne i preventivne mjere koje se odnose na pojavu i širenje virusa COVID-19.

- S tim u vezi, izvršena je analiza svih osoba koji su bili s imenovanim u kontaktu i upućeni su u izolaciju - navode iz Ureda za odnose s javnošću OS BiH. To je treći pripadnik koji je imao pozitivan test na COVID-19.

Prva dva pozitivna slučaja zaraze u OS BiH su lakši slučajevi, nalaze se u samoizolaciji, kao i sve druge osobe koje su s njima bile u kontaktu. U oba ta slučaja, do inficiranja je došlo od članova uže porodice.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo