-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

05.04.2020 / 13:51 KORONAVIRUS - Krizni štab

Još 12 zaraženih u TK, među njima i zdravstvene radnice

Još 12 zaraženih u TK, među njima i zdravstvene radnice
Foto: Vijesti.ba

Tri medicinske sestre i jedna higijeničarka iz Klinike za bolesti uha, grla i nosa u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli zaražene su koronavirusom, potvrdio je direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

One su bile u kontaktu sa glavnom medicinskom sestrom u Klinici za bolesti uha, grla i nosa kod koje je ranije potvrđena infekcija koronavirusom.

- Klinika trenutno radi u smanjenom kapacitetu, a u procesu su rada samo oni koji nisu bili s njima u kontaktu. Svo osoblje klinike smo testirali i trenutno čekamo rezultate analize, kazao je Jusufović.
Broj zaraženih koronavirusom u Univerzitetsoim kliničkom centru u Tuzli sada se popeo na devet osoba.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić istaknula je danas tokom redovnog obraćanja javnosti nove informacije sa kojima raspolaže.

“Na današnji dan 05. April 2020. godine, mi imamo 2.689 osoba u kućnoj izolaciji, ukupno testiranih 840 uzoraka, od kojih novotestiranih u toku proteklog dana i noći 171 od toga 12 uoraka je pozitivno. Na današnji dan ukupan broj pozitivnih testiranih na području Tulanskog kantona je 68. Od ukupnog broja pozitivnih, na području UKC-a je hospitalizirano 17 osoba, na području „Centra za Srce“ 5 osoba, u Brčkom 1, u kućnoj izolaciji se nalaze 43 osobe, imali smo jedan transfer u drugi kanton radi nastavka liječenja.

Kad je riječ o klasterima, Centar za srce, 39 osoba, Lukavac je ostao na 1, Srebrenik Mjesna zajednica Špionca Srednja 15 osoba, Sapna 4 osobe, Banovići 1 osoba, Gračanica 1, Tuzla 1 i na UKC-u na ORL klinici danas ima 6 osoba, klinika će biti dezinficirana a najvjerovatnije, direktor će sve poslove najvjerovatnije sve poslove sa ORL klinike prebaciti na Plavu Polikliniku.” istaknula je ministrica Čolić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo