8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

05.04.2020 / 13:34 KORONAVIRUS - Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Vjerujem da će se osigurati uvjeti za oba leta

Radončić: Vjerujem da će se osigurati uvjeti za oba leta
Foto: Vijesti.ba

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić oglasio se na društvenim mrežama, te poručio kako vjeruje da će se osigurati uvjeti za oba humanitarna leta koja su danas, u organizaciji MVP-a, predviđena na relaciji Sarajevo-Štokholm-Sarajevo.

Radončić smatra kako prvi let uopće nije sporan, jer iz Sarajeva putuju građani skandinavskih zemalja u svoje matične države. Međutim, za dolazak više desetina naših ljudi iz tih zemalja u Sarajevo trebaju dodatne garancije.

"Ne možemo dozvoliti da u trenucima kada Bosna i Hercegovina medicinski drži situaciju pod kontrolom, uvezemo novi klaster i dodatno ugrozimo živote ljudi. Zato sam tražio pismene garancije s federalnog i kantonalnog nivoa", naveo je Radončić.

Ističe kako se isto odnosi i na RS i manji broj putnika koji želi tamo.

"Nadam se da će se do 14h stvoriti uvjeti da Graničnoj policiji BiH damo saglasnost za prihvat i ovog drugog humanitarnog leta, odnosno putnika", poručio je Radončić.

Kako je naš portal ranije pisao, danas će sa Sarajevskog aerodroma u Švedsku poletjeti avion sa stranim diplomatama, ove ali i drugih zemalja, koji trenutno borave u BiH.

Iz izvora Ganične policije BiH pojasnili su nam da se radi o opravdanoj odluci da strani državljani napuste BiH i vrate se u matične države, te je let odobrio ministar Radončić.

Međutim, iz Granične policije kažu da im je iz Ministarstva vanjskih poslova traženo da se istim letom u poslijepodnevnim satima u BiH vrati oko 70 bh. državljana iz Švedske. Ipak, to je upitno zbog odluke Vijeća ministara BiH da se zatvori međunarodni vazdušni saobraćaj i aerodromi u BiH.

Zato je, kako smo saznali, ministar Radončić tražio od kriznih štabova FBiH i Kantona Sarajevo da se daju dodatne garancije da će putnici koji stignu iz Švedske biti smješteni u potpuni karantin.

Bez čvrstih garancija, navode iz GP BIH, teško je da će let iz Švedske za Sarajevo uopće biti realizovan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo