8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

04.04.2020 / 14:24 KORONAVIRUS - Štab CZKS

U terminima za penzionere, građani da smanje kretanje

U terminima za penzionere, građani da smanje kretanje
Foto: Fena / Vijesti.ba
Komandantica Štaba Civilne zaštite Kantona Sarajevo Nihada Glamoč  danas na pres-konferenciji Kantonalnog kriznog štaba apelovala je da iduće sedmice, u periodu u kojem će biti dozvoljeno kretanje penzionera vani radi podizanja penzija, ostali građani ...

... smanje kretanje i da obavezno poštuju propisano odstojanje od dva metra u odnosu na drugu osobu te pritom nose zaštitne maske i rukavice.

Glamoč je podsjetila da je kretanje izvan domova dozvoljeno dopunom odgovarajuće naredbe i osobama starijim od 65 godina kako bi mogle podići penzije. Penzije na isplatnim mjestima  mogu podići od ponedjeljka do petka, od 8 do 12 sati.

Budući da se u aktuelnoj epidemiji koronavirusa, predstojeći petnaestodnevni period procjenjuje kao krizni, Glamoč je uputila apel svim građanima Kantona Sarajevo da doslovno poštuju propisane mjere zaštite i naredbe, donesene s ciljem zaustavljanja širenja  koronavirusa.

Komandantica Kantonalnog štaba Civilne zaštite podsjetila je da su u petak donesene dvije naredbe i dopunjenje dvije dosadašnje, među njima i ona kojom je dozvoljeno kretanje starijih sugrađana u Kantonu radi podizanja penzija.

U kontekstu novih naredbi i dopunjavanja aktuelnih, navela je da su ustanove socijalne zaštite dužne osigurati mjere izolacije za korisnike i pridržavati se svih propisanih standarda tokom epidemije koronavirusa.

Glamoč je također navela da Studentski centar Sarajevo od danas treba da osigura kapacitete, paviljon na Bjelavama, za prinudnu izolaciju građana koji ne poštuju rješenja o izolaciji.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo