8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

03.04.2020 / 09:48 KORONAVIRUS - Koronavirus

Kina savjetuje strane diplomate da prestanu dolaziti u Peking

Kina savjetuje strane diplomate da prestanu dolaziti u Peking

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje stranim diplomatama da prestanu dolaziti u Peking, nakon što je ta zemlja većini stranaca privremeno zabranila ulazak kako bi spriječili novi talas epidemije koronavirusa, izjavila je u petak glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica ministarstva Hua Chunying rekla je novinarima tokom dnevnog brifinga da je ministarstvo upoznato s brojem potvrđenih slučajeva koronavirusa među stranim diplomatama u Kini, javio je Reuters.

Okrug Jia u pokrajini Henan, 800 kilometara od Pekinga, saopćio je ranije ove sedmice da stanovnici više ne mogu napuštati svoja mjesta prebivališta.

Zbog bojazni od novog vala zaraze koronavirusom, oko 600.000 stanovnika okruga u centralnoj Kini stavljeno je u karantenu nakon otkrića jednog slučaja zaraze, javlja u četvrtak AFP.

Kina, epicentar koronavirusa koji je nastao u decembru, uspjela je većim dijelom suzbiti epidemiju, ali strahuje od povratka bolesti zbog takozvanih uvezenih slučajeva, odnosno ponovnog širenja zaraze zbog povratka ljudi iz Evrope i SAD-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo