8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

02.04.2020 / 21:16 KORONAVIRUS - 100 hiljada testiranja dnevno

Britanci uvode novu strategiju testiranja na koronavirus

Britanci uvode novu strategiju testiranja na koronavirus
Foto: EPA - Vijesti.ba

Britanski ministar zdravstva u četvrtak je obećao deseterostruko povećati broj dnevnih testiranja na koronavirus te će do kraja aprila dosegnuti 100.000 na dan nakon kritika da ne provodi dovoljno testiranja.

Matt Hanckok, koji se pojavio u javnosti prvi put nakon oporavka od Covida-19, predstavio je novu britansku strategiju testiranja.

"Sada postavljam cilj od 100.000 testova dnevno do kraja mjeseca. To je cilj i siguran sam da ćemo ga postići", kazao je Hancock novinarima.

Britanski premijer Boris Johnson isprva je odlučio da se neće nametati oštre mjere stanovništvu u zemlji te je strategija bila, poput trenutne Švedske, stjecanje tzv. kolektivnog imuniteta.

Britanci su brzo promijenili način borbe protiv virusa

Velika Britanija promijenila je pristup i uvela mjere, karakteristične za druge europske zemlje, nakon procjene da bi bez restriktivnih mjera od koronavirusa moglo umrijeti 250 hiljada stanovnika.

Ipak, vlada je kritizirana da provodi premalo testiranja.

Johnson, koji je objavio prošli tjedan da ima koronavirus, kazao je u video obraćanju u srijedu navečer da je testiranje ključno za nadvladavanje krize te da će se drastično pojačati.

"Kao što sedmicama govorim, to je ispravan način: tako ćemo složiti koronavirus puzlu, tako ćemo ju naposljetku pobijediti", rekao je.

Velika Britanija trenutno testira oko 10.000 dnevno, a Njemačka primjerice provede preko 50 hiljada testova.

Broj umrlih, u odnosu na prethodni dan, porastao je za 24 posto u Velikoj Britaniji te je do sada umrla u toj zemlji 2.921 osoba.

Do 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, u četvrtak, u Velikoj Britaniji bile su testirane 163.194 osobe, od kojih je 33.718 bilo pozitivno.

Više od polovica Britanaca smatra da je Johnsonova vlada trebala ranije nametnuti ograničenja kretanja, pokazuje anketa Ipsos MORI-a.

Koronavirus je i ekonomski uzdrmao Veliku Britaniju te je više od četvrtine tvrtki smanjilo broj zaposlenih.

Avio kompanija British Airways objavila je da pregovaraju o suspendiranju 32 hiljade zaposlenika.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo