8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

02.04.2020 / 19:25 KORONAVIRUS - Legenda jazza

Od koronavirusa umro Ellis Marsalis

Od koronavirusa umro Ellis Marsalis
Foto: Vijesti.ba

Ellis Marsalis, legendarni jazz glazbenik i pedagog koji je odgojio generacije muzičara, među njima i svoje slavne sinove, preminuo je u srijedu u New Orleansu od posljedica korona virusa, priopćila je njegova obitelj.

Marsalis je rođen 1934. u New Orleansu, a glazbom se počeo baviti s 11 godina. U karijeri je svirao s jazz gigantom Ornetteom Colemanom i Natom te Cannonball Adderleyom, a izdao je i 20 solo albuma. Skladao je glazbu za film „Priče kralja Mide“.

No Marsalis je trag ostavio i kao izvrstan muzički pedagog koji je odgajao generacije jazz glazbenika, među njima i četvoricu svojih sinova.

Najstariji sin Brandford je jedan od najcjenjenijih saksofonista na svijetu. Svirao je sa Stingom i Milesom Davisom te je nagrađen s tri Grammyja.

Sin Wynton Marsalis, također dobitnik Grammyja, trubač je koji je postao prvi jazz glazbenik nagrađen Pulitzerom za glazbu. Osim njih, priznati glazbenici su i sinovi Jason, koji svira bubnjeve, te trombonist Delfeayo.

Gradonačelnica New Orleansa na Twitteru je Ellisa Marsalisa prozvala „legendom“ i „prototipom“ jazz scene toga grada slavnog po glazbenoj sceni.

Marsalis je u bolnicu primljen u subotu, a preminuo je u srijedu navečer.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo