10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

02.04.2020 / 08:42 KORONAVIRUS - Ukupno 267

Šeranić: U RS potvrđena 24 nova slučaja zaraze

Šeranić: U RS potvrđena 24 nova slučaja zaraze
Alen Šeranić / Vijesti.ba
U Republici Srpskoj (RS) potvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod još 24 osobe, te se ukupan broj zaraženih u tom bh. entitetu povećao na 267 - rekao je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

U posljednja 24 sata obavljena su 194 laboratorijske analize u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od ukupnog broja novooboljelih, 17 osoba je iz Banje Luke, tri su iz Laktaša, te po jedna iz Gradiške, Prijedora, Šipova i Kotor-Varoši.

Riječ je o 10 žena i 14 muškaraca.

- Deset zaraženih je hospotalizovano, a ostali su izolaciji i zavisno od kliničke slike bit će raspodređeni na dalje liječenje – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

Precizirao je da je 10 osoba zaraženo iz tzv. porodičnih kontakata, dok su ostali bili u kontaktu s radnim kolegama koji su pozitivni na Covid -19, a dio njih se ne može izjasniti kako su zaraženi.

- Među zaraženim je i jedna medicinska sestra iz UKC-a, ali su testirani svi njeni kontakti, kolege i pacijenti, i svi imaju negativan nalaz na koronavirus – dodao je resorni ministar.  

Trenutno je u RS na respiratorima šest oboljelih od koronavirusa.

U tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom su 11.493 osobe, a iz nadzora je izašlo ukupno njih 8.500.

Do sada je testirano ukupno 2.077 osoba, a broj oporavljenih od novog virusa korona u RS je 14.

U RS su do sada umrle četiri osobe od posljedica Covida-19.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo