8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

02.04.2020 / 08:35 KORONAVIRUS - Prijedlog slovenske vlade

Slovenski parlament nije dao 'zeleno svjetlo' za vojsku na granici s Hrvatskom

Slovenski parlament nije dao 'zeleno svjetlo' za vojsku na granici s Hrvatskom
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Prijedlog slovenske vlade o aktivaciji pripadnika vojske u pet kilometara širokom pojasu od granice s Hrvatskom nije dobio potrebnu potporu članova parlamentarnog odbora za obranu koji je održan u srijedu navečer pa parlament o njemu neće ni glasati.

Za vladin prijedlog glasalo je 11 od prisutnih 19 članova odbora, manje od potrebne dvije trećine, pa nije uvršten u dnevni red zasjedanja na kojemu će se odlučivati o mjerama borbe protiv širenja koronavirusa i prevladavanja njezinih posljedica, javila je Hina.

Vladin prijedlog poduprli su članovi odbora iz četiriju koalicijskih stranaka, te zastupnici Stranke Alenke Bratušek (SAB) i Nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča, dok su protiv bili zastupnici Liste Marjana Šareca (LMŠ), Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L).

Vlada je svoj prijedlog o aktivaciji 37a članka zakona o obrani, donesenog u vrijeme migrantske krize 2015/2016, koji u izuzetnim prilikama dopušta davanje policijskih ovlasti vojsci na granici argumentirala povećanim opsegom poslova policije u unutrašnjosti države i na granici s Italijom i Austrijom zbog borbe protiv epidemije koronavirusa te nešto povećanim migrantskim tokom početkom ove godine u odnosu na lanjsku.

Još nije jasno hoće li vlada pred parlament odlučiti ići s nekim modificiranim prijedlogom o uključivanju vojske na "šengenskoj" granici Slovenije, na čemu osobito inzistira ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

On je prije mjesec dana, prilikom svog predstavljanja pred parlamentarnim odborom za unutarnje poslove kao tadašnji ministarski kandidat bio najavio da će vladi predložiti nastavak postavljanja zaštitne ograde na granici s Hrvatskom kako bi se migrantski pritisak smanjio.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo