3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

01.04.2020 / 15:17 KORONAVIRUS - Ukupno 28

U Srbiji preminulo još pet osoba zaraženih koronavirusom

U Srbiji preminulo još pet osoba zaraženih koronavirusom
Foto: Arhiv
Još pet osoba preminulo je od korona virusa , saopšteno je danas na konferenciji u Vladi Srbije.

U Republici Srbiji je do 15 časova 01. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1060 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od posljednjeg izvještaja do 15 časova testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 01. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Kako je rekla doktorica Darija Kisić, najavila je da će narednih dana još intenzivnije raditi testiranja na virus.

- Sa ciljem da što prije spriječimo dalje širenje bolesti. Međutim, brojevi nam neumoljivo pokazuju gdje smo i koliko smo doprinijeli da se bolest nesmetano širi. Sutra ćemo imati i zajedničke sastanke kriznih štabova, da vidimo da li postoji mogučnost da još više omogućimo prevenciju. Kakve god bile mjere, ne možemo da uspijemo ako svako ne preduzme odgovornu ulogu - rekla je doktorka Kisić.

Prema njenim riječima, hospitalizovano je 648 pacijenata, testirano je 4371 osoba.

- Svi preminuli su bili muškog pola, prosječno 61,2 godine. Distribucija smrtnih ishoda je 21 muškarac i sedam žena. Ukupan mortalitet je 2,64 odsto. Na respiratoru su 72 pacijenta: 10 u Infektivnoj klinici KCS,9 na Pulmologiji KCS je , 6 KC Vojvodina , 1 KC Niš, 12 Stara hirurgija KC Niš,9 KC Kragujevac , 15 KBC Dragiša Mišović, 10 KBC Zemun - rekla je doktorica.

Nijedan region Srbije nije pošteđen, dodala je doktorica Kisić.

- Sve informacije koje se dobijaju na nivou lokalnih samouprava su od kolega i oni su početni izvor informacija. Cilj nam je da sinhronizovano širimo informacije. Nikome nije zabranjeno da se informacije prenose, ali sada djelujemo kao jedan tim i da svako dobije odmah informaciju. Nije ovo situacija i vrijeme za ekskluzivitet. Cilj je pravovremeno i pouzdano informisanje - kazala je Kisić Tepavčević.

Inače, danas je 26. dan od kada je u Srbiji zabilježen prvi slučaj korona virusa. Prvi srpski pacijent, privrednik iz Vojvodine, oporavio se i prije nekoliko dana je pušten iz bolnice.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo