14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

30.03.2020 / 18:27 KORONAVIRUS - Koronavirus

FUIP: Na graničnim prijelazima izdato 19.838 rješenja o stavljanju pod nadzor

FUIP: Na graničnim prijelazima izdato 19.838 rješenja o stavljanju pod nadzor
Foto: Fena / Vijesti.ba
Federalna uprava za inspekcijske poslove po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH rasporedila je inspektore iz svih deset inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri ...

... smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

Zaključno s 29. martom, prema dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.838 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana, saopćeno je iz ove uprave.

Nadzorima i mjerama je, prema dosad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.340 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području Federacije BiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 224 lica – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 29. marta na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio sedam inspekcijskih nadzora i osam kontrolnih nadzora, te podnio šest prekršajnih naloga u iznosu od 8.250,00 KM. Kod jednog subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena.

U periodu od 15. do 29. marta, na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, izvršeno je 108 inspekcijskih nadzora, te 126 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Podneseno je ukupno 108 prekršajnih naloga u iznosu od 204.900,00 KM.

Povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je dosad evidentirano kod ukupno 17 subjekata nadzora, saopštila je Federalna uprava za inspekcijske poslove.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo