10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

30.03.2020 / 17:01 KORONAVIRUS - Predsjednik PDP-a

Borenović: Zbog mjera podrške privredi treba da zasjeda i parlament BiH

Borenović: Zbog mjera podrške privredi treba da zasjeda i parlament BiH
Branislav Borenović / Vijesti.ba
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović upozorava da je pogubna stagnacija privredne aktivnosti na duži period i za mnogo jače ekonomije od one u RS.

-Trenutno su najpogođenije uslužne djelatnosti i mali privrednici, koji svojim djelatnostima u najvećem broju slučajeva prehranjuju više porodica - istakao je Borenović navodeći da životi i zdravlje ljudi u ovom momentu jesu najbitniji, ali krajnje je vrijeme da se počne misliti i o životu nakon korone.

Kaže da je potrebno usvojiti mjere koje će omogućiti da privreda koliko-toliko funkcioniše.

-Nije dovoljno samo reći da pomoć neće dobiti oni koji otpuste radnike, potrebno je omogućiti da se firme održe i da do otpuštanja ne dođe. Mora se iz budžeta obezbijediti bar isplata minimalnih plata za one privredne subjekte kojima je sada zabranjen rad - ukazao je Borenović.

Dodaje da je krajnje vrijeme da se drugačije poslože prioriteti i da se treba iznaći način da se održi sjednica državnog parlamenta.

-Pod hitno se mora donijeti mjera da se PDV plaća na kraju mjeseca, a za to se mora sastati parlament BiH. Takođe, institucije na svim nivoima vlasti moraju izvršiti preraspodjele u budžetima da se potrošački dio, koji se odnosi na kupovine službenih auta za sve institucije, osim zdravstvenih i Civilne zaštite, tople obroke, odvojen život i slične privilegije usmjere ka privrednom i zdravstvenom sektoru - kazao je Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta.

Lokalne zajednice, kao i republičke vlasti, moraju imati značajnu ulogu u ovom procesu, u smislu da svako iz svoje nadležnosti mora donijeti odluke o ukidanju osnovnog dijela za plaćanje komunalija, komunalnih taksi i naknada za one subjekte kojima je zabranjen rad.

-I to treba da se odnosi na period u kojem je rad onemogućen, ali primarno se u što skorijem roku moramo vratiti u normalne životne i privredne tokove, tako što oni koji ne spadaju u najugroženije kategorije, poštujući sve mjere zaštite, počnu da se vraćaju na posao i nastave svoje aktivnosti - ukazuje Borenović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo