6°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

30.03.2020 / 13:09 KORONAVIRUS - Krizni štab

Zabrinjavajuće u HNK: Dvoje umrlo, četvero u kritičnom stanju

Zabrinjavajuće u HNK: Dvoje umrlo, četvero u kritičnom stanju
Foto: Vijesti.ba
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) preminula je druga žrtva koronavirusa, a riječ je o prvooboljelom muškarcu iz Mostara.

Ovu informaciju potvdio je danas Krizni štab HNK na konferenciji za novinare.

Član Kriznog štaba i infektolog na SKB, doktor Jurica Arapović rekao je da je muškarac preminuo u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja u 53. godini života.

- Do sada je sve skupa testirano 322 uzorka na SKB Mostar, od čega 281 s područja HNK. Preko vikenda testirana su 53 uzorka. Ukupno do sada je 44 bolesnika pozitivno na koronavirus, od čega su dva sa smrtnim ishodom - kazao je Arapović.

U Konjicu je pozitivno testirano 26, u Mostaru 12, a u Čitluku šest.

- Trenutno se u COVID bolnici liječi 12 bolesnika, od čega je četvero na respiratoru, a ostali su srednje teškog općeg stanja. Dvoje je u oporavku - naveo je Arapović.

Arapović je naglasio kako je situacija veoma ozbiljna, te da smrtnost od koronavirusa na području HNK trenutno iznosi blizu četiri posto.

- Trenutno se četvero bolesnika - što sa područja HNK, što iz ZHK, nalazi na respiratoru, sa neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju - dodao je Arapović.

Uputio je novi apel građanima da se ne kreću bez prijeke potrebe.

- Ostanite kući, posebno ukoliko imate bilo kakve simptome koji mogu ukazati na koronavirus. Ne posjećujte starije, izbjegavajte bilo kakav kontakt... Stanje je krajnje ozbiljno. Smrtnost iznosi blizu četiri posto. Apel i za naše ljude van granica BiH da se strpe i bez prijeke potrebe ne dolaze u domovinu - poručio je.

Vlada HNK-a posredstvom UNDP-a obezbijedila je sredstva za kupovinu hiljadu zaštitnih odjela, te nabavke testera i rukavica za bolnicu u Konjicu. Također, kompanija Agram obećala je donaciju od po stotinu hiljada maraka za ovu i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Ugrožene lokacije u Općini Čitluk danas će se dezinfikovati, a u pripremi su i dva objekta u kojim će biti izolatoriji u ovoj općini.

Policijski sat u skladu sa odlukom sa federalnog nivoa važi od 20 do 5 sati ujutro, a u ovim teškim danima anksioznim i zabrinutim građanima dostupni su i psiholozi, i to pozivom na broj telefona 121.

Direktorica Opšte bolnice Konjic Suzana Sokolović-Begić kazala je da je u ovoj općini dosad obavljeno 100 testiranja, od čega je 26 pacijenata bilo pozitivno na koronavirus.

Šest pacijenata hospitalizirano je na Infektivnoj klinici u Mostaru.



- U bolnici u Konjicu u toku su aktivne pripreme oko izolatorija, koji je u zvršnoj fazi, s tim da nam je neophodno pojačanje u vidu epidemiologa i infektologa - rekla je Sokolović-Begić.

Sveukupno je dosad izdato 1.491 rješenje o zdravstvenom nadzoru, od čega 48 jučer.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo