3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

29.03.2020 / 19:51 KORONAVIRUS - Zamjenik direktora FUP-a

Korman: Mjere izolacije se najviše krše u KS i TK

Korman: Mjere izolacije se najviše krše u KS i TK
Ensad Korman / FENA
Zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman izjavio je danas da svakodnevno dobija izvještaje od kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova da se određene naredbe ne poštuju te da je do sada izdato više od 20.000 rješenja o izolaciji, koja se dijelom krše.

- Prema jučerašnjim informacijama, mjere izolacije se najviše krše u Kantonu Sarajevo - 59 kršenja i u Tuzlanskom kantonu - 61 kršenje - istakao je Korman tokom redovnog obraćanja federalnih zvaničnika.  

Naglasio je da će protiv tih osoba policijski službenici pokrenuti sve postupke dozvoljene zakonom i bit će sankcionirani.  

Govoreći o naredbama o slobodi kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, kao i poštovanju policijskog sata koji je od danas promijenjen u termin od 20.00 do 05.00 ujutro, Korman je kazao da se i te naredbe dijelom krše.

- Protiv tih osoba se poduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje - kazao je Korman.

Naglasio je da je FUP na raspolaganju punim kapacitetom te da su imenovali tim koji će 24 sata pratiti krivična dešavanja i zloupotrebu položaja tokom pandemije  i da su imenovali tim za cyber kriminal koji će pratiti sve portale.

- Određeni broj građana koji izazivaju paniku na portalima će biti također procesuirani - istakao je.  

Poručio je da prate zdravstvenu situaciju policijskih službenika te da do sada nema oboljelih policajaca, osim određenog broja koji su u izolaciji.  

- Vlada FBiH je prekompozirala Federalni štab civilne zaštite i imenovalo mene za člana. Smatram da je taj potez ispravan, jer je bilo potrebno da član tog štaba bude policijski službenik koji može naredbe prenositi na niže nivoe - naglasio je Korman.

Na taj način, istakao je, informacije o problemima na terenu mogu brže stizati u štab i koordinacija između policijskih agencija na nivou FBiH će biti lakša.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo