8°C
Mostar 14°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 4°C

29.03.2020 / 16:45 KORONAVIRUS - Hrvatska

Markotić: Nabavit ćemo i testirati nove testove, rezultat daju za 15 minuta

Markotić: Nabavit ćemo i testirati nove testove, rezultat daju za 15 minuta
Foto: Pixsell
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je kako sve osobe na respiratoru imaju teški oblik bolesti, a većina njih može biti kritično. Uglavnom je riječ o starijim osobama pa je još jednom upozorila da se starije osobe i kronični bolesnici moraju jako čuvati.

Markotić je napomenula da se u odnosu na prije nekoliko tjedana višestruko povećao broj testiranih te je najavila kako će uskoro biti ispitan novi brzi test, koji se od prije nekoliko dana primjenjuje u nekim europskim državama.

Ako se pokaže uspješnim, to će biti dodatna pomoć pri testiranju, a mobilizira se i dodatna infrastruktura za veći broj testiranja, rekla je.

"Oni mogu biti značajni. Otprije nekoliko dana postoje testovi koje koriste zemlje Beneluxa, pokušali smo doći do toga. Dobila sam danas mail da ćemo uspjeti dobiti 10-ak testova da vidimo jesu li kvalitetni. To bi nam bila dodatna pomoć u dijagnostici", rekla je.

"Zasad za punktove gdje se obavljaju testiranja imamo dovoljno reagencija osim u Zadru, gdje imaju kvalitetan aparat, ali za njega u ovom trenutku ne postoji mogućnost nabavke reagencija", dodala je.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo